Bedrettin Kalın Orman Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya tepki gösterdi
Yeşil Artvin Derneği Genel Sekreteri Avukat Bedrettin Kalın, Cerattepe bölgesinde ÇED alanı sınırları dışarısında kalan bir alanda yapılmış olan villa hakkında Orman Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. Orman Bölge Müdürlüğü’nün, villa hakkında “şantiye alanlarında altyapı tesisi kapsamında ve geçici olarak yapılmış bir yapı” olduğunu ifade etmesi nedeniyle Avukat Bedrettin Kalın açıklamada bulundu.
Yapılan binanın Orman Bölge Müdürlüğü’nün bahsettiği gibi bir yapıda olmadığına dikkat çeken Kalın, “Söz konusu yapı geçici yapı niteliğinde olmadığı gibi, sökülebilir, taşınabilir bir yapı niteliğinde değildir. Lüks bir villa yapılmıştır. Bunun projeyle de uzaktan yakından alakası yoktur. Projenin bileşenlerinden veya gereklerinden biri de değildir. Dolayısıyla bu haliyle yasadışı bir durum söz konusudur. Orman Bölge Müdürlüğü’nün vermiş olduğu cevap da tatmin edici olmaktan uzaktır.”dedi.
Maden faaliyetlerinin yasalara çevre mevzuatına uygun şekilde devam etmesi yönünde denetimleri sürdürdüklerini belirten Kalın, “ Maden faaliyeti devam etse de bunun yasalara çevre mevzuatına uygun şekilde devam etmesi yönünde de denetimlerimizi sürdürüyoruz. Daha geçen hafta yeni açtığımız davalar da var. Bu çerçevede yasaya aykırı olarak Cerattepe bölgesindeki yapılaşmaları da tespit ettik. Bir süredir bunu duyuyorduk, fakat belgeleri yoktu. En son fotoğraflarına da ulaşınca bu konuyla ilgili Orman Genel Müdürlüğü'ne, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü'ne bir yazıyla Cerattepe bölgesinde ÇED alanı sınırları dışarısında kalan bir alanda yapılmış olan villa inşaatının ne şekilde yapıldığını sorduk. Orman Bölge Müdürlüğü verdiği cevapta Bilgi Edinme Yasası kapsamında sayılamayacağını, bu konunun kurum içi yazışmalar şeklinde bir durum olduğunu ifade ederek, bu ormanların korunması yönünde yıllardır çaba gösteren Artvin halkına herhangi bir bilgi vermeye yanaşmadılar.” Açıklamasında bulundu.
Villa konusunun basında yer almasından sonra Orman Bölge Müdürlüğü’nün açıklama yaptığına dikkat çeken Kalın:“Orman Genel Müdürlüğü tarafından bir tekzip metni gönderilerek bunun şantiye alanlarında altyapı tesisi kapsamında ve geçici olarak yapılmış bir yapı olduğu ifade edildi.
Orman Genel Müdürlüğü'nün tekzip yazısında belirttiği hususlarında doğru olmadığını bir kez daha ifade ediyoruz. Çünkü bu şantiye alanı içerinde yer alan altyapı tesisleri hakkındaki bir yapı değildir. Fotoğrafında da görüleceği üzere birincisi şantiye alanı dışında tamamen ormanlık alanda bir yerdedir. İkinci olarak da geçici bir nitelikte yapı değil tümüyle son derece lüks bir şekilde yapılmış olan bir villa yapısıdır. ÇED 2013 yılında Orman Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş olan ÇED inceleme ve değerlendirme formunda açıkça sonuç kısmında projede idari binalar ve sosyal tesisler sahası yer almaktadır. Mevzuatımıza göre sosyal tesisler orman sahasında izin verilemeyeceğinden projeden çıkarılması ifade edilmiştir. Dolayısıyla da 2003 yılında bu tür sosyal ve idari binalar dışında sosyal tesisler anlamına gelecek yapılaşmışların projeden çıkarılması gerektiği bildirilmiş olmasına rağmen 2018 yılında ne olmuş turda bunlara izin verilmek yoluna gidilmiştir bunu anlamak mümkün değildir. Yasaya da aykırıdır.” ifadeleri kullanıldı.
Kadir Yılmaz

Başkan Yılmaz’dan Örnek Bir Dayanışma Başkan Yılmaz’dan Örnek Bir Dayanışma

Editör: Haber Merkezi