Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülürken ülkemizde onuncu sıradadır. Rahim ağzı kanseri nedeni tamamen aydınlatılmış ve önlenebilen tek kanserdir.
Artvin Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yasin Serkan Kuruoğlu, rahim ağzı kanseri hakkında bilgiler vererek uyarılarda bulundu.
Rahim Ağzı (serviks) kanserinin gelişmesine neden olan faktörleri açıklayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yasin Serkan Kuruoğlu,“Serviks kanseri, kadın üreme organlarından uterusun (rahim) vajene açılan kısmındaki serviks hücreleri anormalleşip kontrolsüz olarak büyümesi ile oluşan kötü huylu tümörüdür. Servikal kanser en sık görülen 3. jinekolojik kanser türüdür. Rahim ağzı kanseri, nedeni tamamen aydınlatılmış bir kanser olup önlenebilir bir hastalıktır. Bundan dolayı bu hastalıktan korunmak ve hastalık oluşmadan önlemini almak için bu kanser hakkında toplumun farkında olması ve basit sağlık taramalarına çekinmeden katılması çok önemlidir. Rahim ağzı kanseri gelişmesine neden olan bazı faktörler vardır. Bu risk faktörlerini önceden tespit etmek ve risk faktörlerini bertaraf etmek için bunları bilmek gerekir. Serviks kanseri için en önemli risk faktörü rahim ağzına yerleşmiş ve uzun süre varlığı sürdüren HPV enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon serviks kanserinin yüzde 99.7’sine neden olmaktadır. Diğer risk faktörleri erken yaşta (16 yaştan önce) ilk cinsel ilişki, birden fazla cinsel partner varlığı, tütün kullanımı gibi risk faktörleri sıralanabilir. Ama burada en önemli risk faktörü HPV enfeksiyonudur. Dolayısıyla bu enfeksiyonun varlığı ve erken dönemde tespit edilip takip edilmesi serviks kanserinden kesin olarak korunmayı sağlar. Bu enfeksiyonu varlığını basit jinekolojik muayenede alınan HPV ve pap smear testi ile kolayca tespit edilebilmektedir. Üstelik kadın hastalıkları ve doğum polikliniklerinde yapılabildiği gibi KETEM ve Aile sağlığı birimlerinde de ücretsiz olarak 5 yılda bir yapılmaktadır. Ülkemizde tüm dünyaya örnek olan bu tarama programları sayesinde hem ücretsiz bir şekilde HPV testleri yapılabilmekte hem de bu teste Türkiye’nin her yerinden kolayca bu teste ulaşılabilmektedir.30-65 yaş kadınların 5 yılda bir HPV-pap smear testini yaptırmayı mutlak öneriyoruz” dedi.
“30-65 yaş kadınların 5 yılda bir HPV- PAP smear testi yaptırması gereklidir”
Op. Dr. Kuruoğlu, hastalıktan korunmak içintestlerin önemine dikkat çekerek, “Tekrar tekrar söyleyerek bir farkındalık oluşturmak adına rahim ağzı kanserinden korunmak için 30-65 yaş kadınların 5 yılda bir HPV- PAP smear testi yaptırması gereklidir. Toplum olarak bunu değerlendirmek ve sadece kendimiz için bu testleri yaptırmak yetmez. Kadınlar kendilerinin yaptırması bu farkındalığı yeterli kılmıyor. Komşularımız akrabalarımız sevdiklerimiz ve bu testen haberi olmayan tüm tanıdıklarımız için bu testlere kişisel olarak yönlendirmeyi de toplumsal farkındalığımız açısından yapmalıyız” dedi.
HATİCE DİLER

Yeni Müftü Göreve Başladı Yeni Müftü Göreve Başladı

Editör: Haber Merkezi