Sağlık emekçileri sağlıkta yaşanan sorunlara dikkat çekerek seslerini duyurmak için 3 günlük iş bırakma eylemi yaptı.
Tabip-Sen’e bağlı sağlıkçıların gerçekleştirdikleri iş bırakma eyleminde Kadın Doğum Uzmanları Hilal Şerifoğlu ve Yasin Serkan Kuruoğlu açıklamalarda bulundu.
“İki kadın doğum doktoru olarak çalışıyoruz. Nöbetler tutuyoruz, görmediğiniz perdenin arkasında gece nöbetlerine geliyoruz, gece sezaryen alıyoruz, acil ameliyat alıyoruz, sabah polikliniğe geliyoruz ve sabah 3 dakikada ve 5 dakikada bir hasta bakmaya zorlanıyoruz.” diyen hekimler 5 dakikada hasta tedavi edilmeyeceğine dikkat çekti.
Tabip-Sen’in açıklamasından sonra konuşma yapan Kadın Doğum Uzmanı Hilal Şerifoğlu, hekimlere sahip çıkılması gerektiğine dikkat çekerek, “Ben Doktor olmak istedim ve severek bu mesleği yapıyorum. Sadece bu mesleği yapmaya devam etmek istiyoruz. Biz bu milletin evlatlarıyız ve bu millete hizmet etmeye devam etmek istiyoruz. Bunun için sağlıklı çalışma şartları oluşturulsun istiyoruz, çok zor bir şey değil. Hastaneye birileri belinde silahıyla, bıçağı ile girip bizi Görev başındayken sağlığımızla tehdit etmesin istiyoruz, yaşamak istiyoruz ki sizleri de yaşatalım. Sağlıklı çalışma şartları diyorum. 10 dakikada bir MHRS randevusu var, randevusuz hastalar var. Aynı zamanda iki kadın doğum doktoru olarak çalışıyoruz. Nöbetler tutuyoruz, görmediğiniz perdenin arkasında gece nöbetlerine geliyoruz, gece sezaryen alıyoruz, acil ameliyat alıyoruz, sabah polikliniğe geliyoruz ve sabah 3 dakikada ve 5 dakikada bir hasta bakmaya zorlanıyoruz. 5 dakikada 1 hasta muayene edilmez hasta sadece görünmüş olur. Aslında biz sadece sizleri görüyoruz sizler doktor görüp evinize gidiyorsunuz 5 dakika içerisinde hem bebeğe hem anneye bütün tetkikleri yapıp derdini dinleyip bazen babanın da endişelerini dinlememiz gerekiyor ve bu 5 dakika içerisinde en ufak yaptığımız hata yüzünden milyonluk tazminat davalarına maruz kalıyoruz. Adalet önünde Bununla ilgili hesap vermek zorunda kalıyoruz. Biz eksik bir şey yapıyorsak, mesleğimiz kötüye kullanıyorsak tabii ki hesabını verelim ama 3 dakika 5 dakika içerisinde yaptığımız bir muayene ile yargılama ya maruz kalmak istemiyoruz. Dolayısıyla biz sistemin sağlığı için sizleri sağlıklı şartlarda muayene edebilmek istiyoruz sesimizi duyurmak için buradayız” ifadelerini kullandı.
Kadın Doğum Uzmanı Yasin Serkan Kuruoğlu da, seslerini duyurmak için bu eylemlere başvurduklarını belirterek “Bize diyorlar ki hastaları mağdur etmeyin Eylem yapmayın. Biz kimseyi mağdur etmiyoruz. Hayati riski olanlara, acillere, Onkoloji hastalarına, doğum hastalarına zaten bakıyoruz onları mağdur etmemek için çok çaba gösteriyoruz, Kendimizden feragat ediyoruz. 5 dakikada 1 hasta muayene edilmez, hastaya gerekli süreyi tanımamız gerekiyor. Unutmayın Biz sizler için varız, biz insanları seviyoruz, sizleri seviyoruz hiçbir şekilde sizlere mağduriyet yaşatmak istemiyoruz. Mal praktis yasası var; Bir doktor bin tane Hastaya aynı ilaçtan yazar, bir tanesinde sıkıntı olur ve bu sıkıntı olduğu zaman hasta doktora dava açabiliyor. Ama bu doktorun suçu değil. Bu olabilecek tıbbi bir komplikasyon tıbbi bir durum bunun için doktora dava açılıyor ve doktorun ömrü boyunca kazanamayacağı ücretlerin dava olarak tazminat olarak ödenmesini istiyorlar. Bu olmaması gereken bir şey. Şunu söylüyorum; biz kimseye karşı değiliz. Biz hiç kimseye hiçbir oluşuma karşı değiliz. Hele hele Kamu dairelerinde en çok hizmet etmiş olan doktorlar hiçbir şekilde devletine, halkına karşı değildir. Biz sadece yıllarca çığ gibi büyüyen olumsuz durumları naif bir şekilde anlatmaya çalıştık ama duyulmadı, duyulmadığı zaman da mecburen eylem yapmak iş bırakmak zorunda kaldık” dedi.
Aycan Koç

Ekim ayı değerlendirme toplantısı yapıldı Ekim ayı değerlendirme toplantısı yapıldı

Editör: Haber Merkezi