Borçka 103. Yıl Dönümünü Kutladı Borçka 103. Yıl Dönümünü Kutladı

Borçka Macahel’de 30 yıldır arıcılık işi ile uğraşan Şehin Peker, ballarını pazarlama konusunda zorlandıklarını söyledi.

Sahte ilaçlar yüzünden arı kaybı yaşandığını vurgulayan Peker, vatandaşların ilaçlama konusunda dikkatli olması gerektiğini belirterek “Arı hastalıklarında sağlıklı ilaç konusunda zorlanıyoruz. İlaçlar tamamen ticarete döndüğü için bir sürü sahte ilaç çıkıyor. İlaç alınıyor vatandaş ilaçladık zannediyor aslında ilaçlamamış oluyorsunuz. Bu şekilde arı kaybı oluyor ve vatandaş ekonomik zarara uğramış oluyor.” dedi.

Arı kaybı 2

Macahel bölgesinde ekonomik kazanç sağlayan arıcılık mesleğinde gençlerin yanı sıra kadın girişimciler var olmaya devam ediyor. Ana arı üretiminde kadınların daha başarılı olduğunu söyleyen Peker “Kadınların eli arıcılıkta daha yatkın. Polen, arı sütü gibi şeylerde kadın girişimcilerimiz erkeklerden daha başarılı. Kadınların da arıcılık konusunda bir iş gücü olacak yani eve bir ekonomik destek sağlayacak.” ifadelerini kullandı.

Şehin Peker, ağustos ayında bal sağımının yapılması ile diğer sezon için çalışmalara hemen başlanılması gerektiğine dikkat çekti. Peker,İlkbahar bakımlarından çok sonbahar bakımlarının önemli olduğunu vurgulayarak “Bir sezon bitiyor ürünü elde ediyorsunuz ve insanlara rehavet geliyor oysa bir sonraki dönemin sezonun çalışması bal sağımınızı yaptığınız günde başlar. Bal sağımını yaptınız hemen ertesi günü bir sonraki yıl için arıya bakım, besleme, ilaçlama yapılması gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa gelecek yıl zarara uğratır. Yazın hava şartları normalinde iyi gittiği zaman nektardır, polendir havanın güzelliğidir arı zaten gelişiyor. İlkbahar bakımından daha çok sonbahar bakımı mutlaka olmazsa olmazıdır.” diye konuştu. 

Gülşen MAKAR

Editör: Editör Masası