19-20 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen 7. Geleneksel Artvin Boğa Güreşleri Türkiye Şampiyonasında boğalar arenada güreşmeye başladı. Boğalar arenada güreşirken sunuculuk görevini üstlenen Şakir Kara değerlendirmede bulundu.

Kafkasör Kültür Sanat ve Turizm Festivali’nin 42 yıllık tarihe sahip olduğunu belirten Kara, boğaları güreştirme sebebi hakkında şu sözleri dile getirdi “Bu atalarımız gördüğünüz düz arazide boğalarını güreştirmişler. Neden güreştirmişler çünkü; bu kırık arazide yaylaya götürmek zorundalar. O kadar ot bulup onları besleyecek durumları olmadığı için yayla kültürü var. Yaylaya götürmek için boğalarını önce arenada düz alanda güreştiriyorlar ki daha sonra dağa çıktıklarında birbirlerini yıpratmasınlar, zarar vermesinler diye efendiyi burada seçiyorlar” dedi.

Kafkasör’de gerçekleşen boğa güreşlerinin bir diğer amacının Artvin’i tanıtarak turizme katkı sağlamak olduğunu söyledi. 7’incisi düzenlenen Türkiye Şampiyonasında Artvin dışından boğaların geldiğini belirterek “Şakir Kara olarak en büyük isteğim arzum şudur; sadece boğa güreşi değil, çünkü boğa güreşi sadece Artvin turizminin bir yerlere taşınması anlamına geliyor. Yıllardır 7 yıldır da boğa güreşlerinin içerisindeyim, Türkiye şampiyonasında bu senede yönetim kurulundayız. 7’incisini düzenliyoruz. Burada Erzurum, Rize, Muğla, Aydın, Denizli, İzmir gibi illerimizden boğalarımız geliyor. Türkiye'nin en iyi boğaları dediğimiz bir şampiyona yapıyoruz. Sadece burada amaç boğa güreştirmek değil Artvin'i tanıtabilmek. Karagöl'den bahsedebilmek, Macahel'den bahsedebilmek, Yusufeli Barajlarını gezdirmek. Amaç Artvin'imizi tanıtmak. Yeni insanlara yeni fikirler sunabilmek, turizime katkıda bulunmak bir iş adamı gelsin desin ki bu coğrafyada ben de yatırım yapayım. Bakın ne kadar güzel bunu sağlayabilmek için mücadele ediyoruz. İnşallah da mücadelemiz hak ettiği yere taşınmış olur diye düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Bugün gerçekleşen boğa güreşlerinde yıldızlar kategorisinin arenaya çıktığını ifade ederek 20 Ağustos’ta pehlivanlar kategorisinin güreşeceğini şu sözlerle dile getirdi “Şimdi özellikle şunu da belirtmek lazım ki bugünkü kategorimiz yıldızlar kategorisi. Hiç meydan görmemiş, arenaya çıkmamış boğalarımız güreşiyorlar. Onlar geleceğin yıldız boğaları olacaklar yarın pehlivanlar kategorisinde boğalarımız güreşecek. Biz o kadar hassas davranıyoruz ki bugün güreşen boğalarımız 2019 doğumlular yani aynı yaştaki boğalarımızı güreştiriyoruz. Yarın pehlivanlar güreşecekler ve şampiyonlar yarın belli olacak. Amacımız burada hem boğalarımıza da sahip çıkarak onlara zarar vermeden boğasıyla, doğasıyla Artvin'i Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmaktır.”

Haber: Emine OCAKÇI

Tarih belli oldu Tarih belli oldu

Editör: Editör Masası