İlçedeki Orçi Deresi üzerinde bulunan ve Osmanlı mimarisi taş işçiliğiyle inşa edilen kemer köprünün önemli kısmı sel felaketlerinde yıkıldı.

Tarihi köprünün restore edilerek gelecek kuşaklara bırakılması için 2022 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde başlatılan çalışmalar sürüyor.

Arhavi'de heyelan: Ev ile otomobil toprak altında kaldı Arhavi'de heyelan: Ev ile otomobil toprak altında kaldı

tarihi köprü (1)

Arhavi Belediye Başkanı Vasfi Kurdoğlu yaptığı açıklamada “17. yüzyılda tamamı taş yapı olarak inşa edilen ve asırlar boyu bölge halkı tarafından kullanılan tarihi taş köprü ilçede geçmişten günümüze ulaşan önemli tarihi yapılardan birisidir.” dedi.

Geçmişte bölgede yaşanan sel felaketleri nedeniyle bir kaç defa yıkıma uğramış tarihi köprünün günümüzde kullanılmaz halde olduğuna dikkat çeken Kurdoğlu, köprünün onarılarak turizme kazandırılmasının ilçenin kültürel mirasının korunması adına çok önemli olduğunu belirtti.

Kurdoğlu, "Yapımı tamamlanınca ortaya çıkacak olan bu köprünün de bölge turizminin gelişmesine büyük etkisi olacaktır. Bu köprümüzden 10 kilometre uzaklıkta bulunan Çifte Köprüler yaz aylarında sezonun açılması ile birlikte oldukça yoğun turist akınına uğramakta. Bu köprülerin aynı güzergahta olması nedeniyle her iki köprünün de cazibe merkezi haline geleceğini düşünüyorum. Köprünün restorasyon çalışmasının bu yıl Ekim 2023'te tamamlanacağı bilgisini aldık. Sanıyorum 2024 yılı başında yeni görünümü ile hem bölge halkımızın hem de dış turizm hizmetine açılmış olacak." şeklinde konuştu.

Köprünün restorasyon çalışmalarından sorumlu İnşaat Mühendisi Cemal Usta yaptığı açıklamada "Çalışmalarımızda yüzde 60 seviyelerini geçtik. Proje bitim ve teslim süresi 2023 kasım ayıdır. Planlarımıza göre 10. ayda bitirmiş olacağız." ifadelerini kullandı.

Arhavi İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Uzunhasanoğlu yaptığı açıklamada söz konusu köprünün Karadeniz'de bulunan kemer köprülerden daha farklı bir görünüme ve mimariyle sahip olduğunu söyledi.

Köprü restorasyonunun 15 milyon lira ihale bedeliyle 2022 yılında başladığını kaydeden Uzunhasanoğlu, köprünün tamamlanıp turizme kazandırılmasıyla bölgedeki turzim hareketliliğinin ivme kazanacağını düşündüğünü dile getirdi.

Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası