Hopa, Borçka ve Kemalpaşa Tüm Emeklilerin Sendikası meclisi bir araya gelerek Hopa Belediyesi önünden Hopa meydanına kadar yürüyüş düzenlediler.

hopa geçinemiyoruz (3)

Tüm Emeklilerin Sendikası Hopa Temsilcisi Saim Aydın, geçim zorluğu içerisinde olduklarını belirterek Hopa meydanından iktidara seslendi.

Mahalleye Bir Kadın Eli Değecek Diye Yola Çıktım Mahalleye Bir Kadın Eli Değecek Diye Yola Çıktım

Düzenlenen basın açıklamasında konuşma yapan Saim Aydın; fiyat artışları, enflasyon ve hayat pahalılığına değinerek 2000 TL ikramiyenin az olduğunu vurguladı. Emeklilere yılda 4 kez asgari ücret düzeyinde ek ödeme yapılmasını talep ederek şu sözleri dile getirdi: “Bu maaşlarla bu bayram ikramiyesi ile ne insana yakışır yaşayabiliyoruz ne de geleneklerimizi yaşayabiliyoruz. TÜİK ise emeklilerin, emekçilerin gelirlerini baskılamak için uyduruk enflasyon oranları açıklıyor. Sahada, yaşamın maliyeti çok yüksek. Gerçekleri gizleyerek, emeklileri daha ne kadar kandırabileceğinizi sanıyorsunuz? Açıklanan sahte enflasyon rakamları palavralardan ibarettir. Hele 2023 yılının 5 aylık enflasyonu düşük göstermek, bizlerle alay etmektir. Haziran ayı sonrası yükselen enflasyon ve dolar fiyatları karşısında mal ve hizmetlere gelen zamlar cebimizi değil yüreğimizi de deldi geçti. Sadece 28 Mayıs 1Temmuz arası çaya/yüzde 43, akaryakıta yüzde 25'i aşan zamlar geldi. Piyasa fiyatlarına yetişmek olası değil. Ucuz diyerek en çok yediğimiz ekmek, yüzde 20 ile yüzde 50 arasında zamlandı. Bütün gerçekler ortadayken emeklilerin bayram ikramiyesine ve maaşlarına herhangi bir artış yapmadınız. Oysa zam talebimizi hayatımızın her alanında sesimizi duyun diye kamuoyu ile paylaştık. Bugün açıklayacağınız enflasyon rakamları hayali olacak ve buna bağlı olarak maaşlarımıza vereceğiniz Zamlar insanca yaşamamıza yeterli gelmeyeceği için protesto ediyoruz. Bayram ikramiyesi olarak, emeklilere yılda 4 kez en az asgari ücret düzeyinde ek ödeme yapılsın talebimizi hatırlatmak istiyoruz. Bunların zamanlaması açısından ise Cumhuriyet Bayramı, 19 Mayıs bayramı, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı arifesi olarak önermiştik. Önermeye de devam edeceğiz. Emeklilerin bir nebze nefes alması ve aile büyükleri olarak beklentilerin karşılanması, sadece ekonomik değil kültürel açıdan da önemlidir. Siyasi iktidar, haklı taleplerimiz yok saymayı seçti. İki dini bayramda 1000'er lira ile başlayan ödeme muhalefetin baskısı ve oy kaygısıyla 2000 liraya çıkarıldı. Aşırı fiyat artışları, enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında 2000 lira çok komik rakam oldu. 4 kişilik bir ailenin bir akşam yemeği bile yiyemeyeceği bir miktarı, ikramiye diye ödemek, biz emekliler açısından utanç verici, onur kırıcı hale geldi. Seçimlerden önce bol bol vaatlerde bulunan siyasi iktidar, seçim sonrası dilini yuttu. Muhtemelen gene düşük rakamlara bahane bulmaya çalışacaklar. İşsizlerden sonra toplumun en yoksul katmanı haline dönüştürdüğünüz emeklilerin maaşlarını insanca yaşayabilir düzeye getirin. Kurban Bayramı tatili 9 güne çıkarılarak turizmcilerin düşünüldüğü iddia ettiniz, sanayici düşünülecek, tatil şirketleri düşünülecek, iş verenler düşünülecek peki emekliyi kim düşünecek. Bu da yetmedi, emeklileri düşünmediğiniz gibi örgütlenme hakkını elimizden alıyor sendikamızı kapatmaya çalışıyorsunuz. Sendika hakkımızdır kazanacağız. En düşük emekli maaşını 15.600,0 TL yapın emekliyi çocukları ve torunlarına mahcup etmeyin.”

Eda BAŞAR ÖZKAN

hopa geçinemiyoruz (2)

hopa geçinemiyoruz (1)

hopa geçinemiyoruz (5)

Editör: Editör Masası