Ekim ayı değerlendirme toplantısı yapıldı Ekim ayı değerlendirme toplantısı yapıldı


Kış Meyveleri Tezgahta Yerini Aldı Ama Vatandaş Alamıyor
Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte mevsim değişiklikleri nedeniyle hastalıklar da artıyor. Hastalıklarla mücadele edebilmek için, sağlıklı beslenmek, bol sebze ve meyve tüketmek gerekiyor. Bu nedenle vitamin deposu Kış meyveleri tezgahta yerini aldı ama vatandaş alamıyor.
Fiyatlarının pahalılığı ile dikkat çeken ürünlerin tarladan çıkan fiyatı ile tezgâh fiyatı arasındaki fark uçurum gibi.
“1 liraya aldığın ürün buraya gelince 3’e katlanıyor”
Vitamine en çok ihtiyaç duyulan bu mevsimde meyve ve sebze fiyatları el yakıyor. Vatandaş fiyatlardan şikâyetçi olsa da manavlar fiyatların daha da yükseleceğini söylüyor.
Artvin’in en uzak illerden olması nedeniyle nakliye aşamasında ürünlere fiyat farkının yansıdığını aktaran Manav Ali Doğru, “Fiyatlar Türkiye'deki asgari ile çalışan kesimin geliri ile kıyaslandığı zaman pahalı ama üretim maliyetleri ile kıyasladığımızda zamanda oldukça uygun, böyle bir tezatlık var. Artvin malum biliyorsunuz Türkiye'nin en uzak şehirlerinden birisi. Nakliye olarak baktığımız zaman mazot 12 TL olmuş, otomatik 1,5-2 milyar maliyet yükleniyor. İki liraya aldığınız ürüne KDV ve ÖTV eklediğinde 6,5 lira maliyet oluyor. Bunlar haricinde çalışanlar, elektrik enerji giderleri oluyor. Bunlar da eklendiği zaman fiyatların buralara çıkması normal. Antalya'dan çıkan ürün Ankara'ya bir el değiştirerek geliyor, Artvin'e gelirken ise Antalya'dan çıkıyor oradan Samsun, Trabzon Rize hallerine geliyor buradan gidip biz alıyoruz. Her el değiştirdiğinde bu artı bir KDV demektir. Üreticinin cebine giren bir para değil tamamen devletin aynı kalemden 3 farklı şekilde aynı vergileri tekrar alması demektir. Yani senin 1 liraya aldığın ürün buraya gelince 3’e katlanıyor. Bu yüzden fiyatları uygun değil ama yapabilecek de bir şey yok” dedi.
“Fiyatı duyunca poşeti bırakıp giden çok oluyor”
Ali Doğru, “Vatandaşın alım gücü korkunç derecede düşük. Alırken eski alışkanlığını bırakamayıp poşetini dolduruyor burada tartıldığı zaman fiyatı duyunca ister istemez içinden çıkarıyor, poşeti bırakıp giden çok oluyor. Durumu biraz olsun düzeltmek için başta yapılması gereken üreticiye çiftçiye yapılan desteğin artırılması. Artırılmasından ziyade bu uygulanan verginin gübre, mazot gibi ürünlerden sıfır verginin olması daha iyi olur. Hem kalkınma açısından iyi olur, hem çiftçi ürettiği zaman vergi vermesi de ürettiğini sattığı zaman, sen o malzemeden otomatikman KDV’ni alacaksın. Hem üretim artacak, hem tüketim artacak buna nazaran senin gelir vergin artacak” şeklinde konuştu.
Eda Başar Özkan

Editör: Haber Merkezi