Milli Eğitim Bakanlığı Özel eğitim Rehber Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Artvin’de 2019 yılında hayata geçirilen ‘uygulama evi’nde özel gereksinimli öğrenciler günlük hayata dair yaşam becerileri kazanıyor.

uygulama evi (6)

Milli Eğitim Bakanlığının zihinsel engelli ve otizmli öğrencilerin kendilerini ev ortamında hissederek öz bakım becerilerini geliştirebileceği "uygulama evleri" projesi Artvin’de de yürütülüyor.

uygulama evi (4)

Bu kapsamda Çoruh Özel Eğitim Meslek Okulu ve Artvin Özel Eğitim Uygulama Okulunda bir sınıf ev ortamına dönüştürüldü.

uygulama evi (3)

Lise çağında olan ve hafif zihinsel engelli olan öğrenciler için hazırlanan uygulama evinde sıradan bir insanın günlük yaşamında yürüttüğü temizlik, kişisel bakım, yemek, ev düzeni gibi eğitimler veriliyor.

uygulama evi (2)

Çoruh Özel Eğitim Meslek Okulu ve Artvin Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Uğur Yıldırım, “Bu uygulamanın amacı özel gereksinimli öğrencilerimiz tek başına kaldığında evde yapabilecekleri uygulamaları burada özel eğitim öğretmenleri eşliğinde her hafta yapıyorlar. Buradaki uygulamalar sayesinde öğrencilerimiz topluma kazandırılıyor ve hayata bakış açıları değişiyor. Yemek yapıyor, çamaşırları makineye atıp kurutup katlayıp dolaba yerleştirebiliyorlar. Mutfak becerisi ve kişisel temizlik becerilerini yapabiliyorlar.” dedi.

uygulama evi (1)

Eğitim Meslek Okulu ve Uygulama Okulundan mezun olan öğrencilerin kamu ve özel sektörde iş bulma imkanının kolaylaştığını ifade eden Yıldırım, “Mezun ettiğimiz öğrencilerin birçoğu halk eğitim merkezlerinde kurslara da gidiyorlar. İş hayatına atılıp kamu ve özel sektörde çalışanlar var. Topluma ayak uyduruyorlar. Toplumda onlara her türlü desteği sunuyor. Okulumuz özel gereksinimleri hayata kazandırmayı hedefliyor ama aileye de önemli rol düşüyor. Aile okul bittikten sonra desteğini devam ettirmesi gerekiyor. Okulda öğrenilen bilgiler bir noktadan sonra unutulmaya yüz tutabiliyor. Çünkü bu öğrencilerimiz çok kolay unutabiliyorlar. Ailelerimiz bu noktada çok büyük destek vermeli. Devlet her türlü desteği veriyor Okula gidemeyen öğrenciye evde eğitim imkanı sunuyor. Hastanede yatan öğrenci için hastaneye öğretmen gönderiyor. Özel eğitimde KPSS sınavında zihinsel yetersizliğe göre sorular soruluyor bu anlamda öğrencilerin aldığı eğitimler oldukça önemli. Bizim de 4 öğrencimiz KPSS ile atanarak devlete memuru oldu.” diye konuştu.

Özel Eğitim Öğretmeni Hatice Aslan, uygulama evinde kız ve erkek öğrencilere ev yaşam becerisi katmak için uygulama yaptıklarını söyleyerek, “Yatak odasında nevresim takımı takıp çıkarma oda düzeni, ev temizliği yemek yapma, çamaşır bulaşık yıkama gibi günlük yaşamın gereklerini burada öğrencilerimize öğretiyoruz. Burada mezun olan öğrencilerimizi kamu ve özel sektörde istihdam edilebiliyor. Bizim öğrencilerimiz daha kuralcı ve disiplinlidir.” ifadelerini kullandı.

Eğitimler 2 Ekim’de başlıyor  Eğitimler 2 Ekim’de başlıyor 

Özel gereksinimli öğrenci 24 yaşındaki Züleyha Topal, ev işleri yapmayı uygulama evinde öğrendiğini dile getirerek kendi evinde de temizlik işleri ve kendi ihtiyaçlarını karşılayabildiğini aktardı.

Bu yıl okuldan mezun olacak olan Topal, ayrıca okuma yazmayı da buradaki özel eğitim okulunda öğrendiğini dile getirdi.

Emine OCAKÇI

Editör: Editör Masası