Yusufeli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mehmet Akıllı’nın yürüttüğü çalışmaları ile ortaya çıkan “Yusufeli Kelebekleri” kitabı Yusufeli Belediyesi yayınları arasındaki yerini aldı.

Yusufeli Belediyesi tarafından yapılan faaliyetler kapsamında ilçenin yaban hayatını kayıt altına alma çalışmaları başlatıldığı bildirildi. 2021 yılında Memeliler, Amphibiler ve Sürüngenleri kapsayan ‘Yusufeli Yaban Hayatı’ kitabının basılarak vatandaşların kullanımına sunulduğu aktarıldı. Yusufeli yaban hayatının devamı niteliğinde olan Yusufeli Kelebekleri kitabının da bu amaç doğrultusunda ortaya çıkarıldığı belirtildi.

Büyük Yusufeli Mitingi Büyük Yusufeli Mitingi

yusufeli kelebekkleri (2)

Yusufeli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mehmet Akıllı yaptığı değerlendirmede, kitabın 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu belirterek ilçe ve köylerde tespiti yapılan 110 adet kelebek türünün bulunduğunu söyledi. Mehmet Akıllı konuşmasının devamında ”İlçemiz ve köylerinde var olan Kelebek varlığını tespit ve teşhis edilmesi amacı ile Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi, Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Yusufeli Belediye Başkanlığı arasında protokol imzalandı. Literatür ve saha çalışmalarına Prof. Dr. Temel Göktürk hocamızın önderliğinde başlandı. Saha çalışmalarını Yusufeli Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Spor Kulübü Başkanı Emin Bülbül ve kulüp sporcuları ile beraber 2 yıl süre boyunca gerçekleştirildi. Bu kitap 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olup ilçemiz ve köylerinde tespiti yapılan 110 adet kelebek türünü içermektedir. Yusufeli’nin Sessiz Kanatlıları; ‘Yusufeli Kelebekleri’ kitabımız konuya ilgi duyan akademisyenlerimize, kelebek meraklılarına, halkımıza hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Yeni kitabı değerlendiren Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, ilçenin kelebek popülasyonunu kayıt altına alarak ilçenin zenginliklerini gözler önüne sermeyi hedeflediklerini belirterek  ” Göreve geldiğimiz andan itibaren Kültürel Belediyecilik alanında birçok çalışmaya imza attık. Bu çalışmalarda yöremizin kültürünü kayıt altına almaya özen gösterdik. Yeni eserimiz olan Yusufeli Kelebekleri kitabı ile ilçemizin Kelebek popülâsyonunu kayıt alarak bu alandaki zenginliğini gözler önüne sermek istedik. Geldiğimiz noktada ilçemizin hem yaban hayatı hem de Kelebek özelinde çok zengin bir alt yapıya sahip olduğunu hep birlikte görmüş olduk. Özellikle turizm noktasında bu tarz çalışmaların ilçemize gelecek olan yerli ve yabancı turistleri çekme noktasında önemli bir yer edindiğini düşünüyorum. Yapacağımız çalışmalar ile ilçemizi her alanda olduğu gibi turizm alanında da yöresinin incisi haline getireceğiz. Bu kitabın ortaya çıkmasında emeği olan kıymetli arkadaşlarımıza ve hocalarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Yusufeli Yaban Hayatı kitabının, Yusufeli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ve Yusuf İzzettin Millet Kıraathanesi’nde Belediye Meclis kararıyla belirlenen ücret üzerinden satışı yapıldığı aktarıldı.

Gülşen MAKAR

Editör: Editör Masası