Ardanuç’a bağlı Zekeriya köyünde yaşayan Ahmet Pehlivan, bölgede üretilen balların renginin yeşil olduğu için analiz yapılması gerektiğini ifade ederek yetkililere başvurdu.

Ardanuç Kaymakamlığı ve Ardanuç Belediyesi öncülüğünde başlatılan çalışmalar neticesinde Artvin Çoruh Üniversitesinden araştırma görevlileri bitki çeşitliliğini incelemek üzere bölgeye geldi.

Zekeriya köyünün Aksu Yaylası'nda arıcılık yapan bölge halkının kovanlarındaki bala yeşil rengini veren bitkinin ne olduğunu bulmak için araştırmalara başladıklarını ifade eden AÇÜ MYO Aşçılık Bölümü Öğretim Görevlisi Ali Murat Kesemen, gazetecilere yaptığı açıklamada bölgedeki flora ve fauna örneklerini topladıklarını kaydetti.

Yeşil balın bileşeni olabilecek olan bitkilerin ön araştırmasını yaptıktan sonra proje geliştirmeyi planladıklarını aktaran Kesemen, “Yapacağımız projeyle birlikte yeşil balın bileşimi, kökeni ve bunun potansiyel sağlık üzerine etkilerini araştıracağız. Yetiştiricilerimizin bazı elde etmiş olduğu sunmuş olduğu raporlar var ve bu raporlara da baktığımızda gerçekten ortaya çarpıcı verilerin olduğundan bahsedebilirim. Bu sonuçlardan da yola çıkarak biz bu bal üzerinde gerekli analizleri, çalışmaları yapacağız ve burada yeşil balın kökeni nedir, bileşimi nelerdir ve bu balın sağlık üzerine olan etkileri neler olabilirin üzerinde duracağız. Oldukça zaman alıcı kapsamlı bir çalışma olacak ve bu kapsamlı çalışmanın sonucunda da inşallah güzel neticeler almayı planlıyoruz.” dedi.

Yetiştiricilerin yaptırdığı analizlere göre balın kalitesinin de yüksek olduğuna dikkat çeken Kesemen, “Burada sadece amacımız yeşil balın besinsel özellikleri, kalite özellikleri değil aynı zamanda bu yeşil balın yaygınlaştırılmasını hedeflenmekteyiz. Burada yetiştiricilerimizin sunmuş olduğu raporlara baktığımızda ortaya çarpıcı sonuçlar çıktığı görülmekte ve bu sonuçların yeşil balın kaliteli olduğunu gösterir nitelikte olduğunu görmekteyiz. Amacımız burada bu florayı yerinde keşfedip burada yeşil balın asıl bileşenlerinin neler olduğu, hangi bitki fıkrasından bu kaynağı elde ettiğini belirleyip, tespitler neticesinde bu bitki florasını detaylı da inceleyeceğiz. Ardından burada yöre halkıyla birlikte bu bitki florasını yaygınlaştırılmasına, geliştirilmesine yönelik çalışma başlatmayı hedeflemekteyiz.” diye konuştu.

Kesemen, balın standartlarının uluslararası düzeye çıkarılması ve hem yöre halkına hem de bölgeye ekonomik gelir elde kaynağı elde etmeyi hedeflediklerini belirtti.

Bala yeşil rengini veren bitkinin doğu Anadolu ve Karadeniz ikliminin kesiştiği noktada yetiştiğine işaret eden Kesemen, “Doğu Anadolu hem de Karadeniz Bölgesinin kesiştiği bir alan. Bu alanda baktığımızda bitki florası açısından da her iki iklimi de coğrafyayı da çeşitlendirecek zenginleştirecek bitki topluluğuna sahibiz. Bu bitki topluluğu içerisinde burada bulunan gerek endemik bitkiler ya da diğer bitkilerden elde edilen özütlerle ve bu nektarlardan elde edilmesiyle ortaya çıkan bir ürün olduğunu düşünmekteyiz. Yapılacak çalışmayla bunu daha iyi bir şekilde neticelerini ortaya koymayı planlamaktayız.” ifadelerini kullandı.

Ardanuç Belediye Başkan Adayı Netleşti Ardanuç Belediye Başkan Adayı Netleşti

Kesemen, açıklamasında şunları da söyledi:

“Çalışmada ben balın kalite özelliklerini fizikokimyasal özelliklerinin inceleyeceğim. Aynı zamanda burada bitki florasını da inceleyeceğiz. Burada arıların hangi bitki florasından yararlandıklarını, hangi bitki florasını tercih ettiklerini de burada tespit edip, yaygınlaştırılması çerçevesinde bunu keşfini de yapıyor olacağız. Bu kapsamda bu çalışmada Ormancılık Bölümünden Öğretim Görevlisi Dr. Mustafa Aybar hoca da bana eşlik edecek. Mustafa hocamızla birlikte bu hem balın besinsel yönü, kalite özellikleri incelenecek. Aynı zamanda bu işin bitki florası yönünün de incelemesini yapacağız.”

AÇÜ MYO Ormancılık Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Mustafa Aybar ise çalışma neticesinde bala yeşil rengini veren bitkiyi tespit ettikten sonra bölgede üretimi arttırmayı hedeflediklerini belirterek, şunları aktardı: “Bu çalışma kapsamında özellikle bölgedeki bitki çeşitliliğinin yoğun olması ve bu bitkilerin acaba bu yeşil bal üzerinde nasıl bir etkisi var? Onunla ilgili bir çalışma yürüteceğiz. Artvin özellikle Türkiye genelinde baktığımızda biyoçeşitlilik açısından en zengin olan illerden bir tanesi hatta en zengini diyebiliriz. Bayağı bir bitki çeşitliliği var. Bunun sebebi de rakımın sıfırdan başlayıp 3 binlere kadar çıkıyor olması. Bu da yöredeki bitki çeşitliliğini doğal olarak arttırıyor. Zekeriya Köyde de oldukça fazla bitki çeşitliliği var ve geniş bir alana hakim burası. Bundan dolayı buradaki bitkilere bakarak bu bala özellikle yeşil rengi veren bitkinin ne olduğunu tespit edebilirsek, bu bitkilerin bölgede diğer yerlere de yayılmasına katkı sağlarız ve böylece de balın daha çok alanda sağımı gerçekleşir. Yöre halkına da ekonomik anlamda bir destek olur.”

Zekeriya Köyü Muhtarı Ahmet Pehlivan da balın analizini yaptırdıklarını ve verilerin yüksek çıktığına dikkat çekerek, “Yeşili balı dünyaya tanıtmak bunun insanın üstünde olan etkilerini araştırmak ve hangi bitkiden çıktığını öğrenmek için burada hocalarımız bize yardımcı olmaya çalışıyorlar. Daha önce olan bir baldı bu bal. Bizden önceki üreticilerimiz bunun yeşilliğini aslında biliyorlar. Ama analizleri yaptırmadıkları için gündem olmamıştı. Önemli olan da bu yeşil bitkinin, yeşil balın kovanların genelinde çıkması. Bazı kovanlarımızda yüzde 60, yüzde 70 oranında çıkıyor. Bazı kovanlarımızda da yüzde 20 oranında çıkıyor ama genelinde çıkıyor. Bal kalitemiz çok yüksek çıktı genelde  900’den aşağı bizim buranın balının değerleri çıkmıyor. Zaten bizim balımızı yiyenler, balımızın iyi olduğunu biliyordu. O sağ olsunlar şimdi bilim olarak da analiz sonuçları olarak da biz bunun ispatını yaptık ve yapmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Haber: Çiğdem ARSLAN

Editör: ÇİĞDEM ARSLAN