Geleneksel İftar Buluşmasına Yoğun İlgi Geleneksel İftar Buluşmasına Yoğun İlgi


Hatila Balı coğrafi işaret ve tescil belgesi tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Sınırlı Sorumlu Taşlıca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin girişimleriyle alınan coğrafi işaret tescil ve tanıtım toplantısında konuşma yapan Vali Yılmaz Doruk, Artvin ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. “Balcılık açısından avantajlı bir iliz”diyen Vali Doruk, Artvin’in geleceği ile ilgili konularda açıklamalarda bulundu.
Kaliteli bal, arıcılık deyince akla gelen özelliklerin Artvin’de var olduğunu söyleyen Vali Doruk, “Bal binlerce yıldan beri bir besin kaynağı olarak her zaman önemini korudu, bu özelliği ile İnsanlık tarihinin her safhasında aranan ve değer verilen bir besin maddesi olarak hayatımızda yerini almış bulunuyor. Coğrafyası itibariyle de ilimizin kaliteli bal üretimi bakımından tartışmaya mahal vermeyecek bir yere sahip. Artvin’i bilen tanıyanlar açısından ilimiz anlattığımız da balı anlatmaya çok fazla ihtiyaç kalmayacak kabiliyetlere, kapasitelere, doğal niteliklere sahip ve iklimi açısından avantajlara sahip. Artvin'e genel olarak baktığımız zaman, coğrafyayı bilenler açısından bir tarafımızda Sahra Milli Parkı, bir tarafımızda Kaçkar Milli Parkı, bir tarafımızda Hatila Milli Parkı, Macahel bölgesi. Bunlar Milli Park olarak Ayrıca doğal koruma alanları, tabiat parkları neredeyse ilin tamamı doğal özellikleri, bitki örtüsü, tabiat yönleri ile korumaya ihtiyaç duyulan özel hususiyetleri olan avantajlar sunan, coğrafi özelliğe sahip bir iliz. Dolayısıyla kaliteli bal, arıcılık deyince akla ilk gelen böyle güzel atmosferlerin bitki çeşitliliği ile defalarca söylediğim husus sadece Hatila’yı alırsak, Neredeyse Türkiye'deki endemik diğer türler de var, 200 civarında ilimizde endemik tür var bunun 125 adeti sadece Hatila vadisinde ayrıca yer alıyor. Dolayısıyla burada balcılık arıcılık açısından ilimiz eksik kalan, yapılması gereken konular bakımından, bizim mazeret üretemeyeceğimiz bir imkân sunuyor bize. Zaman zaman iklim şartları doğal olarak verimlilikte düşme, çıkma olabilir bunlar tarımsal üretimin tabiatında olabilen şeyler, bütün ürünler için geçerli, ama balcılık açısından avantajlı bir iliz ülkemiz açısından, dünyada da belli bölgeler ele alırsanız söz edilecek bir il olarak ortaya çıkıyoruz” dedi.
“Böyle Bir İlde Yaşamak Bizim İçin Bir Gurur”
En kıymetli çalışmanın markalaşma çalışmaları olduğunu vurgulayan Vali Doruk, Artvin balının tescilini yapmanın yeterli olmadığını coğrafi tescillerinin de yapılarak ülkemizde ve uluslararası düzeyde markaya dönüştürmek gerektiğine dikkat çekerek “Balı insan üretir nasıl baraj insan yapıyorsa, yerin altındaki altının bize faydası yoksa nasıl keyif bütün diğer alanlardaki üretim insan yapıyorsa, bu dünyaya geldik insanlara yüklenen sorumluluklar bu nimetlerden en güzel şekilde, en verimli şekilde, insanlığın yararına işlemek üzere, insan olarak sorumluluğumuz var. Bal ile arı ile iş birliği yaparak paylaş olarak arıyı ve balı biz üreteceğiz. Her şeyin hikmeti var tabi o ilme de nüfuz etmek lazım en kıymetli şeyimiz bilgi hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Hangi sahada isek o sahanın ilmini bileceğiz, öğreneceğiz ve sahanın partnerleri ile iş birliğine gireceğiz ve insanlığa, insanlarımıza, faydalı olacağız bilimsel metotlarda nüfus ederek, bunun hikmetine de nüfus ederek insanlığın faydasına sunacağız. Artvin’in esasında bu coğrafi işaret tescilli ne kadar önemli olduğunu bir yere koyarak bu emeklileri ne kadar önemli olduğunu ve ne tür avantajlar getirdiğini bilerek söylüyorum. Artvin zaten kendi başına bir marka, neyi konuşuyoruz bugünlerde yeşil kalkınmayı konuşuyoruz. Bunu devlet olarak dünya çapında hem de en erken adım atan ülkelerin başında olarak, yeşil kalkınmayı konuştuğumuz bir dönemde bunun bilincinde, bunun sorumluluğunda hareket ederek böyle bir ilde yaşamak bizim için bir gurur. Bu yüzden de sonuna kadar bu imkanları kullanacağız ve dediğimiz gibi Artvin markasından yola çıkarak bütün bu imkanlarını ekonomik değere dönüştürüp bundan hem ilimiz olarak hem de ülkemiz olarak sonuna kadar yararlanacağız. Sanayi Ticaret Odası Başkanı ile bizim Valilik olarak yaptığımız en kıymetli çalışma bu markalaşma çalışmalarıdır, insanlara her ne kadar sosyal alanları oluşturmak kıymetli ise, barajlarımızı turizme açmak Marina gibi bunlar güzel şeyler. Artvin balı olarak ticari marka olarak biz bunun tescilini yaptık ama yeterli mi değil bundan sonra bu tür kıymetli ürünlerimizin coğrafi tescillerinde yapıp ülkemizde ve uluslararası düzeyde markaya dönüştürmemiz lazım. Ürünümüzden kıymetini yakalama şansımız yok çünkü markaya dönüştüreceğiz belli bir standarda kavuşturacağız, süreklilik sağlayacağız ve bunu ülke gündemine taşıyacağız belli bir müşteri potansiyeli oluşturacağız, üreticimiz bundan az üretti çok üretti demeden sonuna kadar yararlanacak. Hükümet olarak biz bunlara çok destek veriyoruz, gerek tesislerin kurulması, gerek bireysel üretimdeki Arı başına olan desteklerde çok önemli destekler var, Artvin'de çok az bir imkan olanı herkesin profesyonel olarak yapamıyorsa da hobi olarak bir arı kovanından başlaması lazım ama bunu eğitim alarak yapmamız lazım” diye Konuştu.
Hatice Diler

Editör: Haber Merkezi