Müdür-Müdür Yardımcıları Kurul Toplantısı gerçekleştirildi Müdür-Müdür Yardımcıları Kurul Toplantısı gerçekleştirildi


Mikro ve küçük işletmeler, KOSGEB Veri tabanında kayıtlı olmaları ve KOBİ Beyannamelerinin güncel ve onaylı olması şartıyla iki destek bileşeninden birine başvurabilecek.
MKİ Hızlı Destek Programının önceki başvuru dönemlerinden yararlananlar, yeni başvuru dönemi şartlarını karşılamak kaydıyla bu dönemde de programa başvuru yapabilecek. Yeni başvuru döneminde; geçmiş dönem ortalama istihdamını koruma ve yeni istihdam oluşturma taahhüdü (asgari 12 ay boyunca) karşılığında, istihdam edilecek yeni personel başına 100 Bin TL faizsiz geri ödemeli destek verilecek.
Program iki destek bileşeninden oluşuyor. Birinci bileşende; 2019 yılında asgari 75 Bin TL net satışı hasılatı olan hedef sektörlerdeki MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecek. İkinci bileşende; 2017 ve sonrasında kurulan hedef sektörlerde faaliyet gösteren yenilikçi genç MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecek.
İki bileşenden yalnızca birine başvuru yapılabilecek. 2021 yılı Aralık ayından önceki başvuru dönemi yararlanıcıları, şartları karşılamaları ve yeni başvuru döneminde de başvuru yapmaları halinde önceden yararlandıkları destek tutarı dikkate alınmaksızın destek alabilecek.
Mikro ve küçük işletmeler, KOSGEB Veri tabanında kayıtlı olmaları ve KOBİ Beyannamelerinin güncel ve onaylı olması şartıyla başvuru yapabilecek.
Her iki bileşene; güncel KOBİ Bilgi Beyannamesindeki NACE Rev 2 faaliyet kodları arasında; Program Kapsamındaki Sektörler Tablosundaki kodlardan biri olan MKİ’ler başvurabilecek. Program Kapsamındaki Sektörler Tablosu www.kosgeb.gov.tr adresinde yayınlanıyor.
2019 yılında asgari gelir hacmine ulaşmış olma kriteri:
Covid-19 salgınından önce de aktif olduğu kabul edilen MKİ'ler başvuru yapabilecektir. Gelir İdaresi Başkanlığı mali kayıtlarına göre 2019 yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı elde edilmiş olması, salgından önce aktif işletme olmanın kanıtı sayılacaktır. Bu kriter 2017 ve sonrasında kurulan ve İkinci Bileşene başvuran yenilikçi genç işletmelerde aranmayacaktır.
Sadece İkinci Bileşen için; yenilikçi genç MKİ olma kriteri:
2017 ve sonrasında kurulmuş olup desteğe başvuru tarihi itibariyle aşağıdaki şartlardan herhangi birini sağlayan yenilikçi genç MKİ’ler başvurabilecektir:
Merkez ya da şube adresi itibariyle TEKMER veya TGB’de faaliyet gösteren MKİ’ler.
Kamu kaynaklarıyla desteklenen Ar-Ge ve/veya inovasyon projesi başarı ile tamamlanmış veya projesinin süresi devam etmekte olan MKİ’ler.
2017 ve sonrasında patent belgesi almış olan MKİ’ler.
2017 ve sonrasında Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi (TÜR deneyim belgesi) almış olan MKİ’ler
Destek kapsamında yeni istihdam edilebilecek personelde aranan şartlar:
Üniversite (2 yıllık ve üstü) ya da mesleki ve/veya teknik lise mezunu olmalıdır.
Başvuru döneminin ilan edildiği aydan önceki ayda (2021 Kasım) MKİ’de çalışmıyor olmalıdır.
Başvuru döneminin ilan edildiği aydan itibaren son 3 yıl (2021 Aralık – 2018 Aralık) içinde toplam SGK 4A’lı prim günü sayısı 180’den fazla olmamalıdır.
1981 ve sonrası doğumlu olmalıdır.
Yabancı uyruklu personel istihdam edilemez.
Başvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda (2021 Kasım) işletmede çalışmıyor olan personel “yeni” kabul edilecektir. Personelin başvurudan ya da geçici / kesin onaydan sonra işe alınması veya işletmede ilk kez işe alınıyor olması gerekmez.

Editör: Haber Merkezi