Artvin Çoruh Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından tertiplenen Sempozyum 15 Mart 2023 Çarşamba günü Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen açılış merasimi ile başladı.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Peker sempozyumun açılış konuşmasını yaptı. Peker, ilahiyat fakültesi olarak yaşanan felaketlerde yaraları sarmak için el birliğiyle destek verdiklerini belirtti.

Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin programda yaptığı değerlendirmede, “Artvin’in coğrafi konumu ve stratejik önemi nedeniyle Kafkasların kilit noktalarından biri olduğunu hatırlatan Bilgin, bölgede 7oo. Yüzyıldan itibaren İslamiyetin hakim olduğunu belirtti. Sempozyumun temel hedeflerinden bahseden Rektör Bilgin hedefin; Artvin ve çevresinde sosyo-kültürel ve manevi anlamda etkiler bırakan rehberlerin, ilim ve kültür adamlarının hayatlarını ve eserlerini incelemek olduğunu dile getirdi.

Vatandaşlarla birlikte iftar sofrasında buluştular Vatandaşlarla birlikte iftar sofrasında buluştular

2

Sempozyum aracılığıyla kültürel yozlaşmanın önlenmesini hedeflediklerini aktaran  Bilgin,

“Son dönemlerde gençlerimize yönelik kültürel yozlaştırma çalışmaları yürütülmektedir. Genç nesli hedef alan ahlak ve manevi değerlerden yoksun birçok akım gençlerimizi olumsuz girdapların içine itmektedir. Bu sempozyumda kültürel yozlaşmanın önlenmesi ve gençlerimizin etik ve manevi ihtiyaçlarına cevap vererek yaşadıkları sorunlara çözüm üretecek çıktılar sağlanması beklenmektedir.

Ülkemizin yaşadığı ve asrın felaketi olarak değerlendirilen depremin kendisi anlık bir durum olsa da etkisi uzun yıllara yayılmaktadır. Depremin açtığı maddi tahribatı kapatmak mümkün olsa bile psikolojik ve manevi etkilerini iyileştirmek zaman isteyen bir süreçtir. Üniversitemiz bu süreçte arama kurtarma faaliyetlerine iştirak eden gönüllü ekiplere lojistik destek sağlamış, maddi ve ayni yardımlarını afet bölgesine göndermiştir. Ek olarak depremin yol açtığı manevi ve psikolojik tahribatı iyileştirmeye yönelik Üniversitemizde çeşitli faaliyetler düzenlenmektedir.

İçinde bulunduğumuz tüm zorluklara rağmen bu sempozyumu icra etmeyi mühim bir vazife olarak değerlenmekteyiz. Sempozyuma deprem özel oturumu da eklenmiştir. Böylelikle akademik bilgi manevi bilgi birikimi ile harmanlanacaktır.” Diye konuştu.

Programda Vali Vekili Onur Özaydın da, manevi değerlerin ve şahsiyetlerin tanıtılmasının öenmine değinerek “Hayat geleceğe yönelik yaşanır fakat geçmişe baktıkça anlam kazanır. Geçmişe baktıkça o yörede toplumsal birikimlerin manevi değerlerle harmanlanmış olduğunu görürüz. Artvin yöresinde de tarihe bir şekilde iz düşen manevi değerlerin ve şahsiyetlerin tanıtılması önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Merasimde katılımcılar fotoğraf sanatçısı Natela Grigalashvili’nin “Acara Dağlarındaki Müslüman Gürcülerin Kaybolmaya Yüz Tutmuş Zengin Kültür ve Yaşam Tarzı” temalı fotoğraf sergisini gezdiler.

Esra Başar

jFrQmKMHWIAMBX37

Editör: Haber Masası