Balıkçı barınakları dev dalgaların esiri oldu Balıkçı barınakları dev dalgaların esiri oldu


Osman Akyürek “Bir ürünün tescilini almak çok önemli”
Artvin Ticaret ve Sanayi Odasında İl ve İlçe Müşterek Oda Yönetim Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Artvin Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen programda, coğrafi işaretli ürünler ve turizm ve Artvin-Rize Havaalanının kente katkıları konuları üzerine fikir alışverişi gerçekleştirildi.
Toplantıya Odalıların Yönetim Kurulu Üyeleri, ARTSO Başkanı Seçkin Kurt, Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek, Meclis Başkanı İrfan Yıldırım ve Genel Sekreter Yüksel Çoruh katıldı.
Toplantıda konuşma yapan Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Seçkin Kurt “Yerel ve ulusal basınında önemli katkıları ile gündeme gelip bizim coğrafi ürünlerimizi tanıtmak istedik. Birkaç kanalda etkinliğimiz oldu birçok insana ulaştık. Artvin Hopa’nın Hopa Laz böreğini, hamsili ekmeğini hatila balını yine Şavşat ketesini ve Artvin puçuko yemeğini tanıtma imkânı bulduk. bölgemizde yeni coğrafi ürünler için başvurularımız var. Bunlar arttırarak bölgenin tanıtılmasında önemli etkileri de bulunuluyor. Artvin ticaret ve sanayi odası olarak herkesin burada çok büyük katkıları var buradan da tüm üyelerimize tekrar teşekkür ediyoruz. Güzel bir şey oldu her bölgeden artık kamu yararına çalışan dernekler kooperatifler belediyeler ilgili birimler ve kurumlar bunun önemini anladı ve herkes başvuruda bulunmaya başladı. İkinci olarak bizim en büyük temennimiz Artvin yatık dönerinin alınması belediye ile ortaklaşa düşündüğümüz bir ürünümüz. Aynı zamanda hayvancılık koyun dediğimiz dönerin ana maddesi Hemşin koyunu olduğu için tarımı destekleyecek bir ürün Türkiye ve dünyaya çok da rahat bir şekilde yayılabileceğini düşündüğümüz değerli bir katma değeri olan ürün umarım muvaffak olur ve onu da tüm Türkiye’ye tanıtırız en kısa süre içerisinde” ifadelerini kullandı.
Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek, Coğrafi işaretini aldıkları Hopa Laz Böreği ve Hamsili Ekmeğin bölgenin tanıtımı için önemine vurgu yaparak, “Coğrafi tescil ürünlerle ilgili sizlerin de bizlerin de ayrı bir mücadelesi var. Bir ürünün geçmişten geleceğe taşıma noktasında yani bir ürünün unutulmaması toplumda ve yörede varsa geçmişte yaşanmışsa bu ürünü hem geleceğe taşımak hem de ekonomiye kazandırmak önemli. Biz Hopa Laz böreği olarak yaşadığımız sıkıntıların temelinde Kemalpaşa’dan başlayalım Rize’ye kadar Laz böreğinin herkes üretiyor ama biz farklıyız dedik aslında sonradan fark ettik. Hem başına Hopa’yı koyduk hem de diğerlerinden iki şekilde farklı izledik tat olarak. Birincisi karabiber ikincisi şerbetsizdir dedik. Arhavi’ye geçince bunların ikisi de yok Arhavi’de onlar şerbetli yapıyorlar muhallebisi daha farklı. Fındıklı ilçesine geçiyorsun biraz daha farklı her yöre kendine göre bir stili var biz de buradan uyarlarsak aslında Artvin döneri olarak doğrudan üzerinden durursa ve buna bir tatla hayvanından kaynaklı otundan kaynaklı içine katılan herhangi bir küçük bile olsa bir şeyden kaynaklı emin olun fayda almak çok zor değil. Bir ürünün tescilini almak çok önemli tescil alınmazsa o yöre için gerçekten değer kazandırma açısından sadece bir isim ile kalır bir görüntü ile kalır bir askı ile kalır” dedi.
Kadir Yılmaz

Editör: Haber Merkezi