Özellikle Doğu Karadeniz’de tarımsal alanda ciddi zararı olan Halyomorpha halys (Kahverengi kokulu böcek) için mücadele devam ediyor. Bitkilere dadanan ''kahverengi kokarca'' adlı böcek türü Kemalpaşa’da da tehdit oluşturuyor. Tarım ürünlerine zarar veren böcek için mücadele yöntemleri geliştirilmeye devam ediyor.  İlçede gerçekleştirilen proje ile öğrenciler de bu mücadeleye dahil ediliyor. Kemalpaşa Kaymakamlığı, İlçe Mem, Hopa Ziraat Odası, Karadeniz Tarımsal Araştırma ve Artvin Kemalpaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iştirakinde yürütülen "Böceği Getir Bisikleti Götür" projesi öğrencilere tanıtıldı.  "Böceği Getir Bisikleti Götür" projesi ile öğrencilere farkındalık oluşturarak mücadeleye katkı sunmaları amaçlanıyor.

1 (9)

Balıkçı barınakları dev dalgaların esiri oldu Balıkçı barınakları dev dalgaların esiri oldu

2000'li yıllarda Avrupa'da görülen, 2016 yılında Batum’da ve 2017 yılında Kemalpaşa, Hopa kıyı kesiminde görülen ve tarımsal ürünlere önemli derecede zarar veren Halyomorpha halys (Kahverengi kokulu böcek) zararlısına karşı sönümlendirme çalışmalarının yanı sıra biyoteknik mücadele doğrultusunda öğrencilere eğitim verildi. Kemalpaşa Kaymakamlığı, İlçe Mem, Hopa Ziraat Odası, Karadeniz Tarımsal Araştırma ve Artvin Kemalpaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iştirakinde yürütülen "Böceği Getir Bisikleti Götür" projesi öğrencilere tanıtıldı. Farkındalık yaratmak adına  okullarda tanıtılan projede öğrencilere (gerek üretici olan aileleriyle ) birlikte hareket edip mücadeleye katkı sağlamak amaçlanıyor.

1 (7)

Mücadele kapsamında geçtiğimiz hafta  İlçe tarım ve orman müdürlüğü Kemalpaşa Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde Program Gerçekleştirerek Böceği Getir Bisikleti Götür Projesi Kapsamında bilgilendirmelerde bulunmuştu. Kaymakam Mesut Coşkun ve beraberinde İlçe Milli Eğitim Müdür V. Mustafa Yaylacı ile Şube Müdürleri Güven Balkaya ve Ahmet Çiçek “Bütün Çocuklar El Ele, Kahverengi Kokarcaya Karşı Mücadele” başlığı altında İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün düzenlemiş olduğu “Böceği Getir, Bisikleti Götür.” projesi kapsamında Kemalpaşa Çok Programlı Anadolu Lisesinde düzenlenen programa katılmıştı.

Sedat Başar

Editör: Haber Masası