Artvin Çoruh Üniversitesi'nin (AÇÜ) ev sahipliğinde 12-13 Ekim'de Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılacak sempozyuma 30 farklı üniversiteden 88 akademisyen katılacak.

sempozyum ey 26 (2)

AÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuri Yavuz, üniversitenin senato toplantı salonunda gazetecilere yaptığı açıklamada Artvin’in ve Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli bilim insanı ve iktisat tarihçilerinden olduğunu aktardı.

sempozyum ey 26 (1)

Yavuz, 18 Mart 2021'de vefat eden uluslararası alanda birçok ödül alan Genç'in 2015 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük ödülü kapsamında tarih ve sosyal bilimler alanında ödüle layık görüldüğünü kaydederek, "Merhum hocamız çalışmalarını Osmanlı İktisat Tarihi alanında yoğunlaştırmıştır. En önemli eseri uzun yıllar süren çalışmalarını bir araya getirdiği Osmanlı İmparatorluğu'nda Devlet ve Ekonomi isimli kitabıdır. Hocamızın 2021 senesindeki vefatı hepimizi derinden üzmüş ve bizi çok kıymetli bir değerden aynı koymuştur. Bu sebeple hocamızın memleketi de olan Artvin'de aziz hatırasını yaşatmak ve Osmanlı Tarihi alanındaki güncel tartışmaları ortaya koymak amacıyla üniversitemizce bir sempozyum düzenlenmesine karar verdik." dedi.

sempozyum ey 26 (4)

Gazi Ortaokulu ziyareti Gazi Ortaokulu ziyareti

Sempozyuma için toplamda 143 başvuru yapıldığını kaydeden Yavuz, bunların 88 tanesi değerlendirmeye alındığını belirterek, 65 tanesin de sempozyuma katılımın sınırlı olmasından dolayı değerlendirmenin dışında tutulduğunu dile getirdi.

Yavuz, sempozyuma katılacaklar arasında 36 profesör, 16 doçent, 17 doktor öğretim üyesi, 3 öğretim görevlisi, 7 doktor, 7 araştırma görevlisi, 2 doktorant olduğunu dile getirerek katılımcılar arasında profesörlerin ağırlıkta olmasının dikkatleri çektiğini ifade etti.Mehmet Genç’in yaşamı hakkında da bilgi veren Yavuz, “1934 senesinde Artvin’in Arhavi ilçesinde dünyaya gelmiş,ilkokul eğitimine Artvin’de başlamış ve 1949 yılında tamamlamıştır. Akabinde lise öğrenimi için devlet parasız yatılı sınavlarına girmiş ve İstanbul’da bulunan Haydarpaşa Lisesi’ni kazanmıştır. Liseyi bitirdikten sonra 1953 senesinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin Maliye-İktisat bölümüne kaydolmuş, 1958 senesinde de mezun olmuştur. Kısa süreli bir memuriyet hayatından sonra kendisini ilmi çalışmalara adama isteğinden mütevellit, İstanbul Üniversitesi’nin İktisat Tarihi Kürsüsünde Türkiye’nin en önemli bilim insanlarından Prof. Dr. Ömer Lütfi Barkan’ın asistanı olarak üniversite macerasına başlamıştır. Akademik hayatının başlarında sosyolojiye ilgi duyan Genç, Osmanlı tarihinin orijinal kaynaklar olmadan nitelikli bir şekilde anlaşılamayacağını düşündüğü için uzun yıllar sürecek arşiv çalışmalarına başlamıştır. 1982 yılına kadar İstanbul Üniversitesi’nde, 1999 yılına kadar da Marmara Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdürmüş ve emekli olmuştur. Ulusal ve uluslararası alanda birçok ödül alan hocamız, 2015 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü kapsamında sosyal bilimler ve tarih alanında da ödüle layık görülmüştür. Emekliliğinden sonra çeşitli yerlerde dersler ve seminerler vermeye devam eden değerli hocamız 18 Mart 2021’de ebediyete intikal etmiştir. Merhum hocamız çalışmalarını Osmanlı İktisat Tarihi alanında yoğunlaştırmıştır. En önemli eseri uzun yıllar süren çalışmalarını bir araya getirdiği Osmanlı İmparatorluğu’nda Devlet ve Ekonomi isimli kitabıdır.” diye konuştu.

Haber: Emine OCAKÇI

sempozyum ey 26 (5)

Editör: EMİNE OCAKÇI