Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü kimyevi gübre fiyatlarında indirime gittiğini belirten açıklama yaptı. Ancak gübre fiyatında artış yaşandığını belirten SOL Parti Kemalpaşa İlçe Başkanı Gökhan Şimşek açıklama yaptı.
SOL Parti Kemalpaşa İlçe Başkanı Gökhan Şimşek, gübre fiyatlarının 1 yılda 3 kat arttığını belirterek çay fiyatlarının da en az 3 kart atmasını beklediklerini dile getirdi.
Tarım Krediden yapılan Açıklamada, "Başta kimyevi gübre olmak üzere tarımsal girdi fiyatlarında yaşanan artışlarından olumsuz etkilenen üreticilerimize üretim maliyetlerini düşürmek amacıyla üretimi kolaylaştırıcı imkanlar sağlanmaktadır. Bu kapsamda, 14 Şubat 2022 itibarıyla kimyevi gübrelerde yüzde 30'a varan indirimler yapılmış olup, üre gübresi 9 bin 200 lira, 20.20.0 gübresi 6 bin 100 lira ve çay gübresi 7 bin 500 liradan satılacaktır. Sürdürülebilir tarımsal üretim için geçmişte olduğu gibi bundan sonra da daha güçlü bir şekilde üreticimizin yanında yer almaya devam edeceğiz." denildi.
SOL Parti Kemalpaşa İlçe Başkanı Gökhan Şimşek, “Şubat 2021 yılında yaş çay gübre fiyatı 2.500 TL’yken şu an açıklanan rakam 7.500 TL gübre fiyatımız yüzde 300 zamlandı, 1 yılda 3 kat arttı. Devletin 2021 yılında belirlediği yaş çay taban fiyatı ise 3.870 TL’ydi. Bugün üreticinin zarar etmemesi için gübrede yapılan %300’lük artışa göre 2022 yılı yaş çay taban fiyatı 11.610 tl olmalıdır. Yani yaş çay fiyatının da 3 kat artması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Hiçbir özel çay şirketinin yaş çay için devletin belirlemiş olduğu minimum taban fiyatın altında çay almaması gerektiğine dikkat çeken Şimşek, “Bunun yanı sıra hiçbir özel çay şirketinin yaş çay için devletin belirlemiş olduğu minimum taban fiyat altında çay almaması gerekiyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Hem gübre fiyatı artıyor, müstahsilin maliyetleri artıyor; mazot fiyatları arttı, çay taşıma konusunda maliyetler artıyor, elektrik fiyatları arttı, buna ek olarak müstahsilin kota ile mücadelesi olduğu için, özel şirketler bu kotayı fırsat bilip devletin açıklamış olduğu miktarın çok altında alıyor. Taban fiyat uygulamasına bütün çay üreten firmaların zorunlu kılınması gerekiyor. Belirlemiş olan taban fiyatın altına yaş çay almaması gerekiyor hiçbir firmanın. Üreticiyi özel firmaya mahkûm etmesi gerekiyor ve ayrıyeten özel firmaların da keyfi bir fiyatlandırma yapmasının önüne geçilmesi gerekiyor” dedi.
Sedat Başar

Balıkçı barınakları dev dalgaların esiri oldu Balıkçı barınakları dev dalgaların esiri oldu

Editör: Haber Merkezi