Değerli dostlar; Kurban Bayramı geride kaldı.  Ömrü boyunca dini vecibe saydığı kurbanı kesen asırlık çınarların, bu yıl ilk kez kurban kesemediği için yaşadığı mahcubiyetini gördüm. 

Ne olursa olsun, borca girip kurban kesenler vardı. Kendisi için değil, hani evine gelen misafirlerine ikram etmek için. Konu komşuya, misafirine mahcup olmamak için.!

Her yıl mutlaka kurban kesen 85 yaşındaki emekli bir  vatandaşa kurbanlık alıp alamadığını sordum.  60 yıldır kurban kestiğini bu sene ilk defa kurban kesemediği için evine gelen akrabalarına, misafirlerine et ikramı yapamadığını söylerken gözleri doldu.! “Bu günleri de mi görecektim” dedi, sonra ekledi, “bu galiba daha iyi günlerimiz gidiş hiç iyi değil oğul” dedi..!

*

Bir kilo et 400 TL olmuş,

Küçükbaş hayvanların fiyatı emekli maaşını geçmiş.!

Ortak girse en düşük katılım yani ortaklık payı 10 bin TL!

Bu durumda kurban kesmek mümkün mü?

Bu arada Karı-koca Hacca gidecek olsa ödeyeceği ücret en az  300 bin TL..!

Türkiye’den her yıl 83 bin 400 kişi hacca gidiyor. Hac zamanı Suudi Arabistan’a Kabe’ye yaklaşık 2 milyon insan gidiyor. Bu aynı zamanda 2 milyon kurban kesimi demek.

Kurbanlık paraları alınıyor. Ama hacılar, kesildiğini anons ettikleri kurbanlıklarını asla göremiyor. Çünkü vekalet ile kurban kesimi yapılıyor.!

(Kaldı ki O etler fakir fukaraya ulaşıyor mu mesela? Normalde o etler Türkiye dahil tüm İslam ülkelerindeki yoksullara dağıtılmalı. Suudi Arabistan bu etleri ne yapıyor? Türkiye büyük bir deprem yaşadı sırf bu yüzden bu yıl o kurban etleri Türkiye’ye verilebilirdi mesela..!)

Hepsi de dolar kuru ile Yok kurban parası, yok  kesim parası, yok şeytan taşlamak için taş parası derken hacılar epey bir harcama yapmak zorunda kalıyor.!

2023 güncel rakamlara göre hac fiyat paritesi 8.000, 8.500 ve 8.900 dolar arasında değişiyor. Söz konusu rakamlar Dolar kuruna göre değişiyor.! 

Bu durumda Dolar ile yada dolar kuru karşılığı hac, ibadet olmaktan çıkmış büyük bir rant ve ticarete dönüşmüştür! Bu durumda yoksulun hacca gitmesi rüyada bile olası değil..!

**

Zaman zaman Gürcistan’a gittiğimizde özellikle Batum’da yaşayan Gürcü Müslümanlarla sohbet ederim. Hacca gidip gitmediklerini sordum. Verdikleri cevap;

“Evet biz Müslümanız Ama hacca gidemiyoruz. Çünkü o kadar paramız yok.!  Hayırseverler karşılarsa ancak gideriz demişti. O zaman Gürcistan’da yaşayan Gürcü Müslümanlar için İslam’ın şartının 5 değil 4 olduğunu tespit etmiştim..!!

Bu insanlar muhtemelen  zekat da veremiyor o zaman İslam’ın şartı 5’ten 3’e düşüyordu!

Maalesef ülkemizde de milyonlarca insanımız için İslam’ın şartı artık 5 değil, 3’e düşmüştür.! Çünkü yoksul para gerektirmeyen 3 şartın muhatabı.

Kızdığında, canı sıkıldığında, daraldığında,  kelimeyi şahadet getirecek;

 yılda 1 ay, isteyen 3 ay oruç tutacak.

 ve son olarak haline şükretmek için günde 5 vakit namaz kılacak erkek ise artık haftada bir gün Cuma namazı ve dini bayramlarda bayram namazlarını kılacak hepsi bu..!

Çocuklarımıza din derslerinde ezbere öğretilen  İslam’ın şartı direkt 5 değil, artık duruma göre  zengin ve fakir ayırımı vurgusu ile 3 ve 5 olarak  anlatılmalı.!

Kurban Bayramı’nda kurban kesemeyen milyonlarca aile var.! Kurban kesenler de artık konu komşuya et pay etmiyor.!  (Oysa kurbanın amacı et yiyemeyen yoksullara yılda 1 kez de olsa  et yemelerini sağlamaktır.! )

Nasıl etsin ki? Etin kilosu 500’e koşuyor..!   Kim kime karşılıksız iyilik olsun diye  500- 1000 TL  verir ki.!

 Bu nasıl bir ekonomidir ki üretici ağlıyor, tüketici ağlıyor.

Alan memnun değil satan memnun değil.!

Üreticinin elinde mal kalıyor!

Bin- bin 500 kilometreden getirip onca ağır masraf yapan üretici malını geri götürdüğünde çok ağır  bir zarara uğruyor.!

O da bir süre sonra üretimden vazgeçiyor.!

Diğer taraftan alım gücü sıfırlanmış vatandaş hem üzgün hem de mahcup..!

Bu NAS ekonomisine geçtikten sonra maalesef ekonomimizin ekosistemi paramparça oldu.!

Bu sistemde Para parayı mıknatıs gibi çekerken, öte taraftan yoksulluk ve yoksul sınıfı bir başka çığa felakete dönüşüyor..!