Geçtiğimiz günlerde bir telefon furyası yaşandı. Sarp kapısı, Kemalpaşa ,Hopa adeta araç ve insan trafiğinden kilitlendi. Bir gece ansızın gelen telefon kayıt ücretinin artması nedeniyle tüm Türkiye adeta Sarp Kara Hudut Kapısı’na akın etti. Kimisi daha önce almış olduğu cihazı için Sarp Kapısı’ndan giriş çıkış yapmaya geldi. Kimisi de bu fırsatı kaçırmayayım diyerek telefon almaya geldi. Bunun yanında yaz mevsiminde turizm olarak hareketli günler geçiren Sarp Kara Hudut Kapısı bütün bunların eklenmesiyle birlikte adeta şok yaşadı. Yaklaşık 200 bine yakın araç Sarp Kapısı’na akın etti. Bu araçlar Sarp Sınır Kapısı’ndan Kemalpaşa’yı geçerek kopmuş plajına kadar trafiği   felç ettiler. Kimisi farklı güzergahlardan ulaşmaya çalıştı tabi bunda yerel halktan yardım alanlar biraz şanslıydı. Üstüne birde yağmur yağınca Kemalpaşa ilçesi adeta kitlendi. Trafikten geçemeyeceğini anlayanlar yaya olarak kapıya ulaşmaya çalıştılar. O günkü fotoğraf bize neler gösterdi.

Fotoğrafın farklı boyutundan bakalım. Muhalif kesim doğal olarak yine damarından vaz geçmeyerek ülkenin ekonomik durumundan bahsederek “neden bizde pahalı bu vatandaş Gürcista’ a mahkum ediliyor” diyor . Evet ülkede pahalılık söz konusu mu bir enflasyon mücadelesi var mı var. Bunu kimse yok sayamaz bunu zaten TV ‘lerdeki demeçlerde herkes belirtmektedir. Bu ülkede zaman zaman devalüasyon yaşandığını herkes bilir . Ancak 3 tarafı savaşlarda çevrili, içerde terör odaklarının çomak soktuğu, üstüne Pandemi ve asrın depremini atlatan bir ülkede enflasyon olması ve ufak tefek krizlerin yaşanması olağandır. Avrupa’daki sömürü ülkelerine benzetip “neden bizde yok” demekle olmuyor bu işler.

Peki biz toplum olarak ne yapıyoruz? Nedir bu havalı özentiler? Hangi telefonu alırsan al hepsi işini görüyor mu görüyor. Marka özentisi insanlara neler yaptırıyor? Kaldı ki aldığın cihaz yıllar geçtikçe prim yapmayan, aksine prim kaybeden bir aygıt. Araba alırsan anlarım zamanla prim yapar yine satarsın kısacası sermaye yapmış olursun. Ancak telefon zaman geçtikçe prim kaybeden bir aygıt teknolojiye yetişmek imkansız 6 ay sonra bir üst modeli çıkar elindekinin anlamı kalmaz. Yanı bu kadar çok para vererek bu zahmete katlanmaya değmez. Özenti çok kötü bir durumdur. Cepinde son model telefonu bulundurup içinde kontürü olmayan, faturası kapalı olan çok insan gördük. İnsan lükslük ve özentiye kapıldıkça bu furya böyle devam eder. Maksat iş görmek mi yoksa reklam yapmak mı? İş görmek olsaydı biz o gün o fotoğrafı görmezdik. Toplum nereye gidiyor. Sosyal medya ve bir çok özenti davranışlar maalesef toplumumuzu yozlaştırmaya devam ediyor. Bütün bu özentiler ne yazık ki günümüzde çırak ve benzeri meslek edinmeler için felaket etkili olmaktadır. Artık meslek edinilecek iş yerlerinde çıraklık elemanları bile bulunmuyor. Herkes masa başında rahat iş arıyor. Kendi tarımımızı bile kendimiz yapmamaya başladık bu konu gittikçe giderek uzamaktadır. En yakın zamanda bu fotoğrafı değiştirmemiz için toplumumuzu bilinçlendirmeliyiz. Kısacası ben o gün ki fotoğrafa toplum  adına üzüldüm.  Sağlıcakla kalın.