Dolar avro çıldırdı, altın bindirmede! Ekonomi tepetaklak! Seçimde Cennet reklamları bitti, Ekonomi cehennemine hoş geldiniz!

*

Bakıyorum basında doların hızlı yükselişi şeklinde yazılar çıkıyor!

Dolar dünyada tedavüle çıktığı tarihten beri hep aynı değerdedir!  Öyle yükselme alçalma gibi bir derdi yok!

1 dolar hep 1 dolardır. Ekmek o zamanda 1 dolardı şimdi de 1 dolar.! O zaman doğru soru şu; Değişen, düşen ne? Bizim paramız neden her gün erimekte?

**

Değerli dostlar dünyayı esir alan doların kısaca tarihine baktım.

Amerika Birleşik Devletleri Dolarının tarih seyri şöyle; Amerika Birleşik Devletleri Kıta Kongresi'nin 1775'te Kıta Para Birimi'nin çıkarılmasına izin vermesinden bu yana 240 yıldan fazla bir süreye atıfta bulunmaktadır. 2 Nisan 1792'de Amerika Birleşik Devletleri Kongresi, ülkenin standart para birimi olarak belirledi.

Dolar o tarihten beri aynıdır. Burada şöyle dememiz gerekir; TL, değer kaybederek doların karşısında tarihin en değersiz parası haline geldi!

Ne diyordu iktidar sahipleri; ‘paranız sizin itibarınızdır.’  28 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçimini Erdoğan yeniden kazandı. Ama o günden sonra bir haftada TL %9 daha değer kaybetti..!  Dolar sahipleri korkunç para kazandı! TL’nin değer kaybetmesi demek; dar gelirli olan bizlerin, milyonların, hepimizin ekonomik açıdan sıkıntıya girmemiz demektir.

Ülkenin büyük bölümü asgari ücretle çalışırken, gözler doların durdurulamaz yükselişinde. İktidarın temmuz ayında 500 dolar bazına çekeceğini söylediği asgari ücret, bugünün kuru ile 367 dolara düştü.

 Türkiye'de nüfusun büyük bir kısmı asgari ücret ile çalışırken, gözler dolardaki durdurulamayan yükselişe çevrildi.

Doların yükselişi ve asgari ücretin düşüşü, son 6 aydaki yoksullaşmanın ivmesine dair de vahim bir tabloyu ortaya koyuyor.

AKP iktidarının "Temmuzda aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak" dediği asgari ücret günden güne eriyor.

Asgari ücretin 8 bin 506 TL olduğu 30 Ocak 2023'te dolar 18.80'den işlem görüyordu. Asgari ücret ise 452 dolardı.

Dolar/TL kuru Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri öncesi 19.58, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunun yapıldığı 28 Mayıs'tan önce de 19.97 seviyesindeydi.

Yani 14 Mayıs öncesi asgari ücret 434 dolar iken, 28 Mayıs'tan önce ise 448 dolardı.

Dolar kuru bugün saat 12.17 itibarıyla ise 23.14'e yükseldi. Bugünün dolar kuru ile asgari ücret 367 dolara düştü.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçen aylarda; "Cumhuriyet tarihinde dolar bazında 455 doların üzerinde en yüksek seviyeye çıkaran bir düzenlemeyi ocak ayında yaptık. Temmuzda da aynısını yapacağız. Aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak" açıklamasında bulunmuştu.

İktidarın vadettiği gibi bugünün kuru ile asgari ücretin 500 dolar olabilmesi için net 11.500 TL olarak belirlenmesi gerekiyor.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 6 Aralık 2022'de yaptığı açıklamada, özel sektörde çalışanların yüzde 37'sinin asgari ücret aldığını belirtmişti.

DİSK-AR tarafından 5 Aralık 2022 tarihinde yayımlanan Asgari Ücret Gerçeği 2023 Araştırması'nda ise özel sektör işçilerinin yüzde 65’inin asgari ücretle çalıştığına dikkat çekilmişti.

*

Değerli dostlar paramızdaki bu değer kaybının toplumun her kesimine olumsuz etkisi kaçınılmaz olacaktır.

Mehmet Şimşek’in yeniden bakan olmasının aslında ilk anda olumlu etki göstermesi gerekirdi. Öyle olmadı. Dolar Şimşek’i de iplemedi, yıldırım hızıyla tepelerden bizi seyrediyor..!

Çünkü hala kafalarda NASS var.!

Tepede Nass varken bu iş nasıl olacak?  Ekonomi ‘onların doları varsa bizim Allah’ımız var..!’

inşaallah,  Maaşallah,  Nas, kader, kaza ile yönetilebilir mi?  Bu ne kadar sürdürülebilir ki? Devletin, milletin parasını yani Merkez Bankasından NASS gereği düşük faizle  % 9’dan bankalara, para baronlarına para satacaksınız, Sonra o parayı  %30-40 faizle borç alacaksınız!  Bunun adına da faizle mücadele diyeceksiniz..!

Hâla 128 milyar doları 6.30’dan kimlere nasıl satıldığı ile ilgili tek bir açıklama yok..! O paranın gidişinden sonra Türkiye ekonomisinin dengesi bozuldu! O günden sonra hiç toparlayamadı..!

Toparlayabilir mi? Hiç umudum yok.  Çünkü Hesap soran yok, hesap veren yok..!  İnanın dünyada böyle bir ülke yok.!

Son söz; Evet müthiş bir istikrar var!!! Dolar AKP ile adeta coştu! TL, o bol sıfırlı halinden daha beter durumda! Sadece sıfırları yok, ama kendisi sıfıra düştü! Bu kötü durumumuzu gören komşular, geçtik dolar avro sahiplerini, Levasını kapan Edirne’de marketleri adeta yağmalıyor, Lari ile Manat ile Sarp’tan geçenler malları beşer onar adet alırken bizim vatandaşlarımız tane ile gram ile yaşamaya çalışıyor!

128 Milyar dolar sonrası Damat Bakan istifa ederken ne demişti “At izi it izine karıştı. Allah sonumuzu hayretsin. “

Bunun üstüne söz söylenmez..!

Esen Kalın