Tarih 22 Mayıs 2023... Artvin’de trafik 30 -40 dakikalığına  durdurabilecek! Zaten dar olan  aynı zamanda yol ve cadde olan topu topu 3 cadde felç oldu! 

Bunun nedeni Ziraat Bankası önünde  yolun sağ tarafına park etmiş araçlardı!  Belli ki Artvin’in yabancısı bir vatandaş aracını bırakmış gitmişti!

Artvin Belediyesi İtfaiye aracı oradan geçemedi! Geriye de çıkamazdı! Mecburen vatandaşın gelmesi beklendi! 
Şimdi soru şu; 

Ya bir yangın olsaydı, o itfaiye aracı orada tıkansaydı ve yangında can ve mal kaybı olsa hesabını kim verecekti? 

Bunu çok ucuz atlatılmış doğal bir tatbikat olarak düşünün! Böyle bir durumda çaresiz kaldığımızı ve Artvin’in felç olduğunu gördük! 

Yolu daraltacak parklanmalara çok dikkat etmeli en azından bir kamyonun geçebileceği şekilde yol açık tutulmalı... sadece ana arterde değil, ara sokaklarda da buna çok dikkat edilmeli! 

Her sokakta bir itfaiye aracının rahatlıkla geçebileceği şekilde her zaman açık olmalı, orada böyle bir parka asla  izin verilmemeli! Bundan herkesin ders çıkarması gerekiyor. 

Bakın Artvin buna benzer tıkanmayı o meşhur(!) kapanları koyduğunda da yaşamıştı! Çünkü araçlar mecburen bir yerde toplandı, ara yerlere giremedi. 

Test edildi hiç de akıllı bir iş olmadığı görüldü ve sessiz sedasız DEĞİL tam aksine sesli gürültülü bir şekilde  kaldırıldı. Artvin rahat bir Nefes aldı. 

*

Artvin zaten dar cadde ve sokaklardan oluşan zor bir kent.  Bu nedenle çözümler daraltan DEĞİL ferahlatan olmalı. 

Artvin Belediyesi yeni otopark yapamadı. Görünen köye kılavuz istemez yapma şansı da yok! Olsa çoktan yapılmıştı! Çünkü yer bulamıyor! Bulsa  bürokrasinin koyduğu siyasi survivor engelli parkurları(!) aşmak zorunda..! 

Bu şehirde yaşayan herkes çözüm için çalışmalı! Sırf siyasi nedenlerden dolayı şehri yaşanmaz hale getirenler bunun bedelini sandıkta öder! 

Bu arada aklıma gelmişken; halkın otoparkı ve pazar yerini elinden alan İl Özel İdaresi yetkilileri, o tesis Artvin halkı için yapıldı. Alavere dalavere ile yok onu yapacağız, yok bunu yapacağız diyerek halkın elinden aldınız! 

Üstüne de epey bir para harcayarak elektronik bariyerli kendinize lüks otopark inşa ettiniz! Sahi park parasını ödüyor musunuz? Yoksa bal tutan parmak mı yalıyor! 

Orası Sizin lüks araçlarınız için özel otopark olarak yapılmadı! Belediye seçimlerinde Artvin halkının iradesini cezalandırdığınızı biliyoruz. Bu halk da biliyor! Siz de bu kentin içindesiniz. Yaptığınız doğru DEĞİL! 

*

Artvin’de kapsamlı otopark ilk ve tek en son  1990’lı yıllarda yapılabildi! O da belediye tarafından değil vali Ömer Büyükkent zamanında İl Özel İdaresi tarafından Sarp Kapısı'nın da geliri eklenerek yapıldı. 

Bugüne kadar belediyenin kapsamlı yaptığı tek bir otopark yok! Ne geçmişte ne de şimdi!  Çünkü ne yer var ne de imkan!!!

Şimdi birileri  çıkıp  biz yaparız demesin! Onu da gördük! Efkar ve Artvin Lisesinin olduğu yerdeki geçici otoparkları da İl Özel İdaresi yaptı! 

Sizin döneminizdeki Belediyenin yaptığı tek park Artvin’in girişinde duvar üstünde yapılan 30-40 araçlık bir park hepsi bu! 

Artvin’de otopark yapmak çok zordur çünkü arazi yok, üretmek zorundasınız! Çok katlı otopark çok zor yapıldı çok pahalıya mal oldu çünkü heyelanlı yer rehabilite edilmek zorundaydı!

Artvin trafik konusunda kalp krizi geçiriyor! Çünkü ana damarları tıkalı!. Sürekli yeni araç eklenirken araçlar için yer düşünülmüyor! Düşünülse de yapılamıyor! Onun için “metal İşgal” altındayız diyorum.

Bütün kentlerde caddelerin sokakların bir tarafı mecburiyetten doğal otoparktır! Yolu daraltmadan tek durak halinde park yapılabilir ki öyledir.

Demirhan Elçin bu belediyelere nefes aldıran mecburi doğal otoparklı çözümü kökten kesti! Araçlara yeni bir yer yapmadan bunu yapmak hataydı! Araçlar park yapmasın diye bariyerler çıkıntılar koydu!  

Vatandaş takıldı, düştü, esnaf alışveriş yapamadı çünkü kısa süreliğine de olda aracını park edemeyen vatandaş esnafa uğrayamadı!  Umarım 3-4 yıldır yaşanan bu dramatik durumu gözlemlemiş ve çözümler için kafa yoruyorlardır! 

Yani demem o ki pire var diye yorgan yakanlar soğukta fena üşür!

Esen Kalın
Sami Özçelik