Değerli Dostlar; Artvinli olmak Artvinliler için çok özel bir duygudur. Artvinliler “ARTVİN sevgisini”

şiirlere, türlülere, horonlara döker.

Şiirleri “HASRET”,

Türküleri “SEVDA”

Horonları “DOĞA”

Atabari, Deli, Ondört,  Düz, Sarıçiçek... Artvinli şiirlerini, Türkülerini, horonlarını yüreğiyle yazar, yüreğiyle söyler ve yüreğiyle yaşar...

Siz,  siz olun hiç bir Artvinliye dışarı ki, içeri ki, çakma Artvinli demeyin. Öyle bir cevap verir ki olduğunuz yerde kalakalırsınız.

Yöresel sanatçı, sunucu, program yapımcısı #Hüsnüşen_Yaşar  kendisine çakma Artvinli diyenlere öyle bir cevap vermiş ki bizim yayınlama, size de okuması ve paylaşmasın kalmış. Bu cevapla bir çok hemşehrimizin de sesi olmuş. Hiç kimse kimsenin Artvinliliğini eline metre alıp ölçmesin.! Artvi̇n için ne yapıp ne yapmadığına baksın derim. Ancak öyle yargılayabilirsiniz.!

Hüsnüşen Yaşar’ın Kendisine “Çakma Artvinli” diyen hadsiz bir zata verdiği cevap;

Yanıt  : Al Sana " Çakma Artvinli "

“Dediler ki; onlar çakma Artvinli, öyle başka şehirlerde yaşayıp Artvinliyim diye övünmek olur mu?

- Olmazdı elbette...

Ama; hayatın acımasız koşullarının her birimizi bir tarafa savurmasını bizler istemedik ki...! Ekmek davasıdır herkesin derdi. Yoksa, ne alıp veremediğimiz olabilirdi? Biz; bu topraklarla doğduk, nankörlük de aklımızdan bile geçmedi. Altın kafese konanlar bile "Vatan" diye inledi yeri geldi... Doyduğumuz toprakların koşulları, doğduğumuz topraklarda olsaydı kim giderdi ?

Evet, çakılan bir şeyler vardı aslında bunları diyenlerin aklının eremediği: Hem de öyle ufak tefek değildi çakılan çivi izleri misali. Balyoz etkisiyle çakılmışçasına, her bakıldığında derinden kanatıyordu her bir yüreği... Kimini; "ana-baba" hasreti, kimini "evlat" hasreti, kimini de “cansız bedeniyle toprağın altında bıraktığı ve her aklına estiğinde mezar taşında okuyamadığı dua eksikliği”...

- O çivi izleri ki, doğa sevgisi

- O çivi izleri ki, hava sevgisi

- O çivi izleri ki, suyuna, toprağına, taşına, börtüsüne, böceğine, çiçeğine duyduğu sevgi ve özlem saymakla biter mi...?

Şimdi soruyorum, bizleri " çakma Artvin" lilikle itham edenlere...!

- Doğduğumuz topraklar da,

- Doyduğumuz topraklar da hepimizin değil mi...?

" BEN; bu duygu ve düşüncenin adını koyamadım canlar, belleğimde bulamadım. Bu nasıl bir zihniyettir?

- Aaahhh benim cennet Vatanım... Her milimetre karende huzur içerisinde, kardeşçe yaşansın diye dökülen kanların, verilen canların günahı neydi...!!! Üç kuruşluk, bencil duygularıyla yüreklere ekmek istedikleri "nifak" tohumları mı ???

Sizleri bilemem ama benim cevabım:

Her şeyden evvel; insan olarak doğduk, adımız insan, insana yakışır erdemlerle büyütüldük, insanca yaşamak öğretildi.

- Dil, din, ırk, mezhep, şehir ayrımı gözetmeksizin, yüreklerimize insani ve insanca sevgi tohumları ekildi.

- Hayata gözlerimizi açtığımız yerin harita üzerinde ki adresi Artvin'di ve tüm bu kültürel, sosyal ve coğrafik değerlerle büyümemizin ayrıcalığı ile her yerde parmakla gösterildik. Bizler; ayak bastığınız her yere, nefes aldığımız her atmosfere Artvin'i taşıdık. Takdir edildik, övüldük, övündük, gururlandık. Artvin'in başını yere hiç eğmedik... Hep göklere yükselttik, yükseltildi...

Söz hakkı aldığımız her alan da dedik ki;

" Biz ARTVİNliyiz; özümüz sevgi, sözümüz sevgi"...

- Bırakın da; insanca yaşayalım, ayrıştıran duyguların emeli belli...

- Artvinli doğduk; Artvinli öleceğiz, Artvinli olacağız temelli...

Ama ille de Türkiyeli… Vatanımızın her karışına aynı aşkla bağlıyız hem de ebediii…

BEN:

- İNSANIM, insaaannn…!

- SOPOROluyum (Düzenli Köyü)

- ŞAVŞATlıyım

- ARTVİNliyim

- TÜRKİYE liyim

- DÜNYAlıyım

Ve; hiçbir Allah'ın kuluna, duygularımın katili olma hakkını vermem "eeeyyy" efendi...

Saygım, saygıyı hak edenler içindir,

Saygılarımla

Hüsnüşen YAŞAR.

*

Not: Yöresel ağızla türkü okuduğum için bilememiş ki nasıl aşağılasın vatandaşın birisi, beni savunup eleştirel yorum yazanlara da Artvin'de yaşamadığımız için çakma Artvinliler diye söz hakkı tanımamış bile ama bilmiyor ki her yaz ordayım ...

Memleketin bunca sorunu varken enerjimizi niye böyle şeylere harcattırırsın be kardeşim. Hay o beynine akıl-fikir çakıla da faydalı işler yapasın he-mi.