Değerli Dostlar; Tüm yerel gazetelerimizde, dijital haber portallarında, sosyal medya haberlerinde aynı ısmarlama haber, noktasına, virgülüne dokunmadan, tek bir yorum, sorgulama yapılmadan yayınlandı.

Sustum, ya başkaları çıksın yazsın, sonra ben de destek vereyim istedim. Demesinler ki “hep mi sen yazacaksın, karşı çıkacaksın. Soracaksın, sorgulayacaksın” demesinler istedim. 

Yine hayallerim yıkıldı. Habere bir kaç cümlelik yorum yazan duyarlı yorumcular dışında bizim meslek erbaplarından, esnaftan, bu nasıl haber diyen yok! Bu doğru görünümlü koca bir yalan haber diyen yok!

Bu haliyle haber sanki toplumda doğrulandı, okeylendi, sınıfı geçti!

Oysa bu haber şişirilmiş iri görünen içi boş hava  dolu balon beyler, bir toplu iğnesiyle patlayacak kadar balon..!

TÜİK’in yazdığı bu habere göre Artvin Karadeniz’de en torpilli il. Bakın hele bir, en çok yatırımı Artvin Almış.  En çok para Artvin’e girmiş. Haber başlığı ile birlikte  aynen şöyle;

“Artvin Karadeniz’de ilk sırada!”

Şehirlere göre kişi başına düşen yıllık ortalama gelir belli oldu. Artvin Karadeniz’de ortalama gelir bakımından ilk sırada yer aldı

Bir ülkenin gayri safi millî hasılası (GSMH), o ülkenin nüfusuna bölündüğü zaman, kişi başına düşen GSMH bulunur. Aynı şekilde, bir ülkenin gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) o ülkenin nüfusuna bölündüğü zaman ise, kişi başına düşen GSYİH elde edilir.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) açıkladığı şehirlere göre kişi başına düşen yıllık ortalama gelir verilerine göre Artvin, Karadeniz’de en yüksek ortalama gelire sahip il olurken, Türkiye’de 15 ilin içinde yer aldı...”

*

Şimdi bu haberi birlikte yorumlayalım.  Aslında baktığınızda TÜİK doğruyu söylüyor. Ama içinde kocaman yalanı barındıran bir farkla.

Bir kere Artvin’e giren toplam parayı 169 bin’e yani nüfusumuza böldüğünüzde ortaya çıkan rakam  doğrudur. Sonuçta ortada bir matematik var. Habere buradan bakınca

Karadeniz’in tüm illerinden daha fazla çıkıyor. Amma gerçekte bu paranın kaçta kaçı Artvinlinin cebine giriyor, Ne kadarı Ankara’da kalıyor? işte bunu yazmıyorlar!!

Yazmayınca da Artvinliler dertsiz, sorunları halledilmiş, sıkıntısı olmayan il olarak lanse ediliyor.

Oysa Artvin’de en büyük işleri DSİ 26. Bölge Müdürlüğü yapmaktadır. Bu projelerin ne kadarı doğru proje o ayrı bir konu!! 20 Yılı aşkındır devam eden baraj işleri, HES’ler, dere taşkın koruma projeleri. Orman kesimi için yapılmaya devam edilen toplamda 600 km yol ve sanat yapılarından yani duvar vs orman içi yolları için gönderilen paraların toplamından bahsediyor haber. Bu paraların en başta kaçta kaçı Artvin’e giriyor? Ne kadarı ihale kapsamından ana yükleniciden taşeronlara kadar? Ne kadarı işi yapan emekçilere veriliyor. Bunu analiz etmek gerek...Artvin Küçük Sanayi Sitesi Eski Başkanı İsmail Ustael, esnaf dili ile pek güzel yorum yapmış. Bakın Ustael ne demiş?

“Bu haber tamamen doğru olmakla beraber yanlış bilinen bir gerçektir. İlimizdeki barajlar,maden ocakları,balık çiftlikleri ortalamayı yükseltirken yani toplasan 10 şirket para kazanıyor tüm Artvin'e bölünüyor güya bu parayı Artvin kazanıyor. Bu şirketlerin hepsinin Ankara'da müdürlük ve muhasebesi var vede satın almalarının %90 nı oralardan karşılandığı gerçeğini göz ardı edemeyiz, şimdi soralım bu gelirin Artvin'e ne katkısı oldu, toptancılar mı arttı, bayilikler mi arttı, yeni yeni servisler mi açıldı ,özel bir hastane mi açıldı , özel bir okul mu kuruldu,nüfus patlaması mı oldu yeni açılan kaç adet iş sahası var?

Arkadaşlar böylesi haberlerle kusura bakmayın kendimizi avutamayız daha fazla yazarsam babam bile kızar illaki birine dokunuyor yazılanlar ama...

Böylesi boş haber hiç de hoş değil yerim belli gelin ben size ilimizin 50 tane sorununu yazayım veya benim yüreğim yeter canlı yayın bile yaparım ama küsmece darılmaca olmayacak, gerçekler konuşulacak.

Madem çok para var ilimizde neden bu zenginlerin bir tane elle tutulur bir otel, konaklama tesisi,otopark,iş merkezi gibi yatırımı yok. Bina altında BİM,  ŞOK, A101 doldu.  Eskiden 20 bakkal vardı şimdi 50 tane market zinciri var nerde ise ,yapılan tüm yatırımlar hep tüketim üzerine..!

 Elle tutulur bir tane yatırım maalesef yok Artvin milli gelirden en çok pay alıyor öyle mi?

Eskiden 15 yıl önce ilin genel nüfusu kaç idi bugün kaç ona bir bakalım madem gelir çok bu insanlar neden bu şehri terk ediyor..? ”

*

Değerli Dostlar halk diliyle bu kadar net ve açık ifade edilebilirdi. İsmail başkana teşekkür ederim. Bu haber ile ilgili gerek ARTSO’dan, gerek Artvin ESOB’dan ’dan açıklama bekliyorum.  TÜİK’e soracağız? Bu haberle bir çok alanda yapılacak TEŞVİKlerimize engel olunduğu yüzüne vurulmalı!!

Tıpkı 120 km uzaklıktaki Artvin Havaalanı gibi! Üstelik adını taşıdığı halde 1 tane 08 plakalı taksinin giremediğini Rize’deki  ortak Artvin havaalanı! Allah bilir bu isimden ötürü de gelirimiz yükseltmiştir!  Değerli Dostlar sıkıntı şurada ki; Gelir yüksek gösterilirse teşviklerden faydalanamazsınız!

 Laf lafı açıyor, Artvin Küçük Sanayi  Sitesi eski Başkanı İsmail  Ustael  dadanayım sitesi için Güneş enerjisi ile ilgili çok güzel bir proje ortaya koymuştu. Epey bir aşamaya da getirdi.

Bu projeyi enerji bakanlığına ulaştırdı. Siyasetin Artvin temsilcilerine verdi. Hepsi güzel proje dedi! O kadar!

Kimse gerekeni yapmadı üstüne düşen görevi yerine getirmedi. Sanayi sitesinin çatısını boydan boya güneş enerji sistemi ile kaplayarak kendi enerjisini üretecek fazlasını satacak, böylece enerji üretiminde kendi çapında örnek bir iş yapacaktı.

Kaldı ki bir petrol  şirketi istasyonunun çatısına döşediği güneş enerji sisteminin gururla reklamını yaptı!

Hem de doğaya en küçük zarar vermeden... Şimdi bir kere daha soruyorum; Bu projeye neden destek vermediniz?  Beden gündemden düştü?

Kurak olur, su biter HİDRO elektrikten enerji üretemezsiniz?

Rüzgar durur, RES’ten elektrik üretemezsiniz.

Kömür biter TERMİK’ten enerji üretilemez. Ama güneş sonsuz ve yenilenebilir enerjinin en karlı üretim sistemidir. Bakın doğanın döngüsü de bize bunu çok net anlatmakta. Aşırı sıcak ve kuraklık suları kuruttu. Türkiye su fakiri ama Güneş zengini bir ülkedir. Güneş fakiri Almanya enerjisinin neredeyse %40’nı Güneş enerjisiyle karşılıyor.

Bizde adeta Güneş enerjisine karşı  oluşturulmuş enerji lobisi var.  Çünkü Güneş enerjisi,  enerji birim fiyatını düşürür. Bu  lobiler enerjiden inanılmaz paralar kazanıyor. Güneş enerji sistemi gelişirse  her çatı bağımsız enerji üretir ki bu onlar için felaket olur!

Bugün AKBELEN ormanlarını niye kesiyorlar? LİMAK’ın  Doğayı kirleten TERMİK santralına kalitesiz kömür lazım. Onun için buranın önce yerüstünün tani ormanların derelerin  sonra yer altının çok kötü o enerji üretim biçimine kurban edilmesi gerekiyor!  Artvin’in, Çoruh Vadisinin 400 km’si  hidro elektrik santral ve barajları için yok edildi! Gerçekten buna değdi mi? Bir düşünün nelerimizi kaybettik? İnsanlar yerlerinden, yurtlarından oldu! Artvin’de bundan dolayı neredeyse hiç kimse zengin olmadı! Artvin ili de zengin falan olmadı! 

Artvin’de iş yapan ve zaten zengin olan LİMAK, CENGİZ, GÜRİŞ, SABANCI, daha da  zengin oldu! Servetlerine servet katmaya devam efiyorlar..!

Olan bize oldu. Kemal Sunal’ın bir filmi  gibi çarıklı milyoner olduk! Paramız var, zengin sayılıyoruz ama yok?

TÜİK madem bizi zengin ilan ettin. Şimdi şu sorumun da cevabını ver.  Sahi nerde ve kimde bize ait bu paralar?....

ESEN KALIN