Ankara’da bulunan Deriner Barajı Köyleri Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Artvinlilerin Kızılay İzmir Caddesi Sümer1 Sokak’ta ki buluşma noktası olan derneklerimizden biridir.

Bu cadde de 2 derneğimiz daha var; Ardanuçlular ve Şavşatlılar Derneği. Esasında Ankara genelinde çok sayıda Artvin dernekleri yer alıyor. Ama Artvinliler bir araya gelmiyor. Ankara’da 50 bin civarında Artvinlinin yaşandığı söylenir. Çok büyük etkinlik dışında Bu sayının 1000’i bir araya geliyor mu? Emin değilim...

Artvin’in nüfusu 60 yıldır sürekli neden azalıyor sorusunun cevabını buralarda bulmak mümkün. Çok Artvinli var Ankara’ İstanbul, Bursa, Adapazarı, Samsun, Kocaeli, Bolu ve bir çok İle dağılmış. Üniversite açılmamış olsa inanın nüfusumuz 100 binin altına düşerdi. 

Oysa barajlar Artvin’e çok büyük bir katkı sunacaktı! Demirel’in 26 Nisan 1998 tarihinde Deriner BARAJI temel atma törenin de dediği gibi: Artvin’e İç deniz getiriyoruz. Artvin’de tersine göç olacak. Artvin ihya olacak, işsizlik bitecek hatta dışarıdan işçi gelecekti!!!

Bu sözü söylerken uluslararası şahitleri bile vardı. Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev, Gürcistan Devlet Başkanı Edwart Şevartnaze de törendeydi. Şimdi o sözü söyleyen Demirel, Şevartnaze ve Haydar Aliyev yaşamıyor!

Hani Artvin’e çok büyük faydaları olacaktı? Aksine o günden sonra nüfusumuz 50 bin azaldı? Bizi niye kaldırdınız diye soru da soramıyoruz!!!

Bu 2 barajın milyarlarca yılda oluşmuş Çoruh Vadisi’ni ve buradaki yaşamı nasıl mahvettiğini, köylerimizi ve bir ilçemizi yani Yusufeli’ni  nasıl yuttuğunu bütçede nasıl bir gedik açtığını soramıyoruz.

Bunu en net şekilde Mazlum Çoruh soruyordu. O da 4 yıl önce aramızdan ayrıldı! Doğal olarak bu konuyu ne konuşan, ne soran, ne de sorgulayan kaldı! Herkes alıştı, kaderimiz dedi. Arada benim gibi bir iki kişi  gündem etse de hiç bir kıymeti harbiyesii yok!

**

Tekrar Deriner Barajı köyleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne dönelim. Bu dernekte duvarda yer alan tarihi Artvin fotoğraflarının yanında 2 fotoğraf ve Artvin haritaları insanı bazen  duygulandırıyor, bazen hüzünlendiriyor, bazen de sinirlendiriyor.

Duygulandırıyor; çünkü 1900’ların başında yer alan Siyah Beyaz Artvin fotoğrafına bakıyorsunuz. O dönemde yaşayan insanların fotoğrafları...

Şık giyimli, tıraşlı, tertemiz insanlar... cumhuriyeti adeta yaşıyor ve yaşatıyorlar. O insanların hiç biri yok artık... Bize bıraktıkları cumhuriyet kültürü giderek azalmakta...

Üzüntü duyuyorsunuz; korumamız gereken onca maddi manevi değerlerimizi, doğamızı, vadilerimizi, koruyamamışız. Açıkçası, bunun için de çok gayret göstermemişiz!!Cerattepe dışında kitlesel tepki koyduğumuz bir eylemi hatırlamıyorum!

Sinirleniyorsunuz; Çünkü bir ilin yaşam alanlarını içinde barındıran toprakların yüzde 72’si maden ruhsat alanı olmuş! Yani dün vadi köylerimizi kaybettik.

Bugün daha yüksekteki köylerimizin yanında ilçelerimizi, İl merkezi dahil tüm ilimizi kaybedecek noktaya gelmişiz!

Ya,  bir ilin yaklaşık yüzde 72’si nasıl olur da asırlardır burada yaşayan Artvinlilere sormadan maden şirketlerine  pazarlanır?

Nasıl olur da oradaki canlıların, yaşam alanlarının, orman, mera, dereler, köylerin geleceği düşünülmez! Nasıl olur da dünyanın “ DOĞA BAŞKENTİ” Artvi̇n gibi bir İl maden ve enerji koridoru ilan edilir?

Hani biz turizm ve eğitim kenti olacaktık? Hani dünyayı toplasak bir Artvin etmezdi?

Duvarda 2 fotoğrafa bakınca adeta 9 şiddetinde yıkıcı deprem misali sarsılıyorsunuz.

Çoruh Vadisi’ndeki 2 muhteşem köy Sirya ve Orcuk öylesine güzel ki... öylesine muhteşem ki... bakmaya doyamıyorsunuz ve bu köyleri kendi elimizle yok ettiğimizi hatırlayınca acı çekiyorsunuz! Sadece tek soru dökülüyor dudaklarınızdan;

NEDEN, NEDEN NEDEN???

Orcuk yer değişti mezrasına taşındı. O köy bu köy oldu mu dersiniz? Şeklen olsa bile ruhunu taşır mı?

Sirya’ya gelince minik bir parça kaldı, baraj gölü İle yol arasında. Siryalıların  yoğun baskısıyla orada minnacık bir temsili Sirya oluştu.

Değerli dostlar hiç dikkatinizi çekti mi bilmiyorum. Buraya en çok orman ve enerji bakanları gelir. Turizm bakanı çok çok nadir gelir. Neden acaba? Burası alternatif turizmde alternatifsiz İl olarak nitelendiriyor.  Demek ki turizm bu kent için düşünülmüyor! Nasıl turizm kenti olabilir ki?

Yeraltı ve yerüstü kaynaklarımız talana açılmış durumda! Artvin artık turizm ve eğitim kenti değildir!. Ormanlarımız son 5 yılda öyle bir kıyımdaki anlatılmaz! Dereler HESÇİ’lerde can çekişiyor!  Yok olan kentimizi galiba böyle duvarlardaki fotoğrafından masal misali “ Bir varmış, bir yokmuş” şeklinde konuşacağız.?