Birçok hizmete geç kalan Artvin pek tabi doğalgaza da erkenden sahip olamamış. Henüz tam anlamıyla sahip olduğu da söylenemez. Yanlış bilmiyor isem Artvin doğalgaz ile 3-4 yıl önce tanıştı. Olabilir, coğrafi yapısı uygun değildir, boru hattı döşenmemiştir vs. vs. ama burada farklı bir durum söz konusu. Şehrin alternatif yolu olmadığı için kimse cesaret edememiş zamanında öyle diyor Belediye Başkanı Demirhan Elçin. Ben geldim ve bu şehre doğalgaz getirdim diye her fırsatta göğsünü gere gere anlatıyor bunu. Övünülecek bir konu mu? Tartışılır. Maksat bu vatandaşa hizmetse o hizmeti eksiksiz vermektir övünülecek olan durum.

Yaklaşık 2 yıldır Artvin’de yaşıyorum. Daha önce de bahsetmiştim Erzurumluyum, orada doğdum büyüdüm. Artvin’e coğrafya olarak çok uzak değilim yani. Metropolden gelip de eleştirilerimi ona göre sıralamıyorum ki ben Artvin’i ikinci memleketim olarak görüyorum. Yazımı taraflı yazmış diyerek okumazsanız sevinirim.

***

Artvin’in yerel yönetimini ele almak istiyorum. Belediye, ikili ilişkilerde ne kadar başarılı? Çünkü belediyecilik öyle hassas terazili bir iştir ki en ufak yanlışta etkilenen yöneticileri değil binlerce vatandaş oluyor. Doğalgaz mevcut başkan döneminde dağıtıma çıtı. Çıktı çıkmasına da bu hizmet başka olumsuzlukları doğurdu. Mesela şehrin çözümsüz kalan yollarına hep doğalgaz bahane gösterildi. Öncesini bilmem ama ben burada yaşamaya başladığım ilk gün bu cümleyi duydum bugün aynı cümle sürekli tekrarlanıyor. Özellikle geçtiğimiz yıl insanlar doğalgaz gelecek diye araçlarından oldu bu memlekette. Önceki yazımda da belirttiğim gibi bu kentte kronikleşen bir yol sorunu var. Doğalgaz çalışması da buna tuz biber oldu tabi ama insanlar yine de şikayetçi değildi. Aman efendim doğalgaz gelecek ne yapalım elden bir şey gelmez deyip sustular. Çünkü hizmet görme arzuları vardı.

2-3 yılda şehrin girişinden en üst noktasına kadar gelen doğalgaz çalışmasında sona yaklaşıldı. İnsanlar artık oh be diyecekti ki belediye ve doğalgaz şirketi arasında bir kavga başladı ve bunun sonucunda da Artvin’de doğalgaz çalışması durdu. Çamlık Mahallesi ve Yeni Mahallede diş hastanesi için yapılan kazıda çeşitli nedenler öne sürülerek doğalgaz şirketine belediye tarafından para cezası kesildi. Konu ile ilgili şirket ve belediye mahkemelik oldu. Belediye ben haklıyım diyor doğalgaz şirketi itiraz ediyor. En sonunda gelinen şu noktada doğalgaz şirketi yetkilisi diyor ki “Ben Artvin’de iki yılda çok hızlı ilerledim benim 2026 yılına kadar sürem var o yüzden bu yıl merkezde çalışma yapmayacağım.” Haklı haksız tartışmaya kapalıdır da sonuçları bizi etkiliyor.

Belediye başkanı ve doğalgaz şirketi arasında yaşanan anlamsız kavganın sonucu yine vatandaşı etkiledi. Şirket çalışma temposunu Şavşat’ta yoğunlaştırırken Artvin’de doğalgazsız kalan küçücük alanda yaşayan vatandaşlar şimdiden döviz kuru üzerinden alacakları kömürün parasını biriktirmek için ek mesaiye başladı.

Ben şunu hep savunurum eğer belediye yöneticisi isen insanlarla, kurum, kuruluşlarla iyi geçineceksin. Hangi parti olursan ol, iktidarda hangi parti olursa olsun hükümet ile yerelde iyi geçineceksin. Çünkü belediyecilik hizmet işidir. Eğer derdin hizmetse bunun yolu ikili sağlam iletişimden geçer. Elbette her denilene evet dememek gerek ama sivri dili de eksik etmezsen böyle çözümsüz kalırsın. Dedim ya belediyecilik hassas terazidir diye işte o terazinin ayarı bozulursa kaybeden vatandaş oluyor. İhale hep vatandaşa kalıyor.

Bakın Şavşat’a belediyesi kimin ama oraya o hizmetin gelmesinde kimlerin payı var? Daha merkez ilçede tam anlamıyla doğalgaz yokken oranın hizmeti nasıl takır takır işliyor. Yapana da yaptırana da helal olsun…

Vatandaşlarla ettiğim sohbetlerde Faruk Çelik’in bu işi çözeceğine dair bir inanç var. Bunu Çelik’e oy vermeyenler de söylüyor. Döviz kuru bu kadar yükselmişken kimse kömüre para vermek; belediyenin kavgalarını duymak, bilmek istemiyor. Bu vatandaşın istediği tek şey biran önce doğalgaza ve standart bir yola kavuşmak. Faruk Çelik bu işe dahil olur mu dersiniz? Bir konuşmasında Şehitler Köyünde doğalgaz olmamasını eleştirmiş ve yöneticilerin iş bilmezliğinden yakınmıştı. Çözer ama bu sorun Çelik’in çözüm defterinde kaçıncı sıradadır bilmem.

Doğalgaz şirketinin küstüm oynamıyorum modu, belediyenin küsersen küs umurumda değil tavrının sonuçlarını çeken güzel memleketin güzel insanları, her şey güzel olacak diyemiyorum ama elbet bir gün olacak...