Hayat pahalılığı herkesi derinden yaralayan ve insanların yaşamını etkileyen bir durum. Bazen durup düşünüyorum kardeşim bu parayı icat etmeye ne gerek vardı? Paranın bu kadar değerli olması, para olmadan bir şeyin yapılmaması ne kadar üzücü. Para bu kadar değerli derken tabi bizim TL olarak düşünmüyorum, ne de olsa gün geçtikçe değer kaybetmekten yok olan bir birime dönüştü. “Paran var huzurun var kardeşim” bu cümlenin bu döneme uyması da bana göre enteresan. Metropollerde adım başı cepten süzülen paralar, gıda da olan fiyat pahalılığı, tekstil alanında yaşanan pahalılıklar vs.

Büyük şehirlerde kiraların en düşük 15 bin TL olduğu gerçeği orada yaşayan insanlar için sıkıntı yaşanacak bir durum. Evine sadece bir maaş girenleri saymıyorum bile… Emekliye verilen zam, memura verilen zam ortada. Kim, nerede, nasıl, hangi para ile geçinecek? Küçük yerlerde bazen bazı avantajlar oluşabiliyor. Fındığı, çayı, balı olanlar sezonluk iş yaparak belli bir gelire ulaşıyor ya bunlardan bir tanesi bile olmayanlar ne yapacak? Borçka’da kira fiyatlarını duyunca çenem kopacak şekilde açılıyor valla. En düşük kiranın 5 bin TL olduğu, iş imkanın kısıtlı olduğu bir Borçka. Evi bile olmayan kirada olan insanlar ne yapsın? Hadi iyi tarafından bakalım ya en azından Borçka’da dolmuşa para vermiyoruz ne de olsa ulaşmak istediğimiz yer en fazla 15 dakikalık uzaklıkta. Hadi yine iyiyiz on TL’miz cebimizde kaldı. Kendimizi avutmaya devam o zaman… Emekli geçinemiyor, gençler geçinemiyor, insanlar hayat yaşayamıyor…

Hayatımıza ekonomik açıdan bir destek katmak gerek, üretmek, çabalamak… Yazıldığı ve söylenildiği kadar kolay değil tabi ki de bir işletme sahibi olmak için birikmiş bir paranın olması gerek. 2023 senesinde bana göre ekonomik kriz yaşıyoruz fakat ağzını açan çok az sayıda insan var. Türkiye nereye gidiyor?

Borçka’yı baz alırsak sokakta işsiz dolaşan birçok genç var işe başlasa bile asgari ücret bile alamayan hadi almayı geç sigortasını bile yatırmayan iş verenler var. İş vereni de anlamak gerek tabi onlara binen yük de ortada. Ama çözüme kavuşulmadan devam eden boş hayatlar var. Birikim yapmak isteyen, geleceğe dair hayalleri olan insanlar ekonomik sebeplerden ötürü hiçbir hayal kuramaz hale geldi. Neden; para yok!

Yaz tatili anlayışı çoğu bölgelerde köye gitmekten ibaret olsa da insanların denizin tadını çıkartması, doya doya eğlenmesi, yani kısaca kafa tatili yapmak dediğimiz olayı bile gerçekleştiremez hale geldik. Eeee neden? çünkü para yok… Bu yazımda para yok lafını çok duyabilirsiniz çünkü bir gazeteci olarak hangi esnaf veya vatandaş ile sohbet etsem” cebimizde para yok” diyorlar.  “Geçinemiyoruz, yetmiyor…”

Evlenecek insanların düğün salonuna verdiği para, gelinlik, damatlık, altın ıvır zıvır derken ceplerde olmayan miktarları aşıp duruyor. Evlenmek bile zor bu zamanda. “Evlenmesinler kardeşim” diyenlerde var haklısınız bence de bu zamanda ev olmadan, birikim yapmadan evlenmeyin yoksa çok sıkıntı yaşarsınız.

Bu zamanda yurt dışına çıkmakta bir hayalden ibaret olmaya başladı; verilmeyen vizeler, olmayan paralar derken… İnsanlar artık başka ülkeye gitmek bir yana dursa farklı bir ile bile gidemiyorlar. Sevgili okuyucularım, kısacası para yoksa; tatil yok, yemek yok, kıyafet yok, evlenmek yok, geçinmekse sadece hayalden ibaret ama ekonomi çok güzel!