Okulların bitmesi ile öğrencilerin derin bir “oh” çektiği zamanlara girdik. Uzaktan eğitim ile ders çalışmaktan kopmuş öğrenciler tabletlere tekrardan yönelmeye başladı. Teknoloji devrinde yaşadığımız için çocukların internete ulaşımı ve telefonlara bağlanması daha kolay bir hale geldi. İnternetten yaptıkları tek şey de oyun oynamak! Kendilerini geliştirmek değil. Kendilerine vakit ayırabilecek zamanlar tabi ki de oluşturulmalı fakat bütün dönem boyunca zaten tablete ve telefona bağlı bir şekilde yaşadılar. Göz sağlığını bozmak bir yana eğitim açısından kendilerine fayda sağlayacak ortamlar oluşmadı. Yaz tatilinin de başlaması ile bazıları köylere bazıları tatil beldelerine anın tadını çıkartmaya gittiler. Peki tüm dönem boyunca yaşanan kayıpları ne zaman düzeltebilecekler? Geri kalınan eğitimin kendilerine ilerdeki zamanda yaşatacak olumsuzlukların ne zaman farkına varacaklar? Yaz okullarının olması veya kendilerini geliştirebilecek alanlar mümkün. Ailelerin de desteği ile bir şeylere başlanmalı. Öğrencinin zaten hoşuna giden bir durum sadece oyun oynamak burada devreye girecek olan ailenin disiplinidir. Aileler çocukların olumlu bir şekilde üstüne giderek eğitim alanında eksik olan yerlerde çocuklarını tamamlamaları gerekir. Tabi ki de çocukların eğlenmeye hakkı vardır ama bunu bütün yaz tatili boyunca yapmamalılar.

Artvin bölgesinde okulların bitmesi ile aileler çocuklarını ya köye ya da yaylalara çıkardı. Güzel havanın etkisi ile mayışan birçok kişi var. Aslında güzel doğa eşliğinde çok güzel ders çalışılabilir. Öğrenciler ders yapmaktan zorlanıyorlarsa en azından kitap okuma alışkanlığı kazandırılmalı. Hayatımızda bir sürü okunması gereken klasikler, romanlar, kişisel gelişim kitapları veya hangi türden hoşlanıyorsanız o kitaplar mevcut. En azında yaz tatili boyunca 20 kitap bitirilmeli. Farklı yaşantılar, hayal gücünün gelişmesi ve kelime dağarcığının büyümesine katkı sunar. Biraz öncede dediğim gibi burada ailelerin devreye girmesi gerekiyor hatta ailecek birlikte kitap okuma günleri yapılmalı. Çocuklara bu alışkanlık kazandırılmalı.

Küçük yaşta öğretilmesi gerekenler diye bir liste yapsak başını yabancı dil çeker. Yabancı dilin hayatımızda ki önemini herkes biliyor. İş hayatında ve sosyal hayatta her zaman karşımıza çıkan bir durumdur. O yüzden en azından yaz tatilinde bir dil kursuna giderek B1 seviyesine kadar ulaşmak gerekir. Artık tek İngilizce değil ek olarak başka dillerin de öğrenilmesi gerekiyor. Yüz yüze verilen kurslar dışında internet aracılığı ile size dil anlamında katkı sağlayacak bir sürü uygulama var. Yani anlatmak istediğim teknolojiyi sadece olumsuz olarak düşünmemek gerekir. Doğru kullanımda size birçok şey katacaktır. O yüzden yaşadığımız çağı iyi değerlendirip avantajlarını ortaya koyup kendimizi geliştirmeliyiz. Özellikle belirtmek istediğim ortaokul çağındaki öğrencilerin şimdiden bir dil öğrenmesi gerekiyor. Okullarda verilen İngilizce eğitimin her sene aynı seviyeden devam etmesi öğrenciyi bunaltır ve hiçbir şey öğrenemeden dönemi bitirir. Sevgili okuyucularım, kısacası ailelerin çocuklara eğitim anlamında bilinçli bir şekilde destek vermesi ve teknolojiyi doğru şekilde kullanmaları gerekir.