Karadeniz yöresinde olan müzikler insanın ruhunu ve bedenini doyurmaya yetiyor. Düğünler de horon, kemençe ve akordeonun buluşması ile müzik zevkini arşa çıkarıyor. Kafkas esintilerinin bulunduğu yörede vatandaşlar müziğin doruğuna ulaşıyor. Borçka’nın sanatla ve kültürle anılması çeşitli festivaller ve gösterilerin yapılması hem gençleri hem de çocukları mutlu ediyor.

Karadenizli olmak ayrıcalıktır. Bence her alanı ile seyir zevki yaşadığımız doğası ile bütünleşen müzikleri “iyi ki bu yörenin vatandaşıyım” denilmesine fırsat veriyor. Gençlerin kendilerini keşfetmesi için açılan Borçka Sanat Merkezi de bunların içinde yer alıyor. Yemyeşil dağların arasında huzur barındıran Artvin kuş seslerinin yanında Akordeon sesi eklenince günün kötü geçmesi imkansız bir hal alıyor. Okullarda verilen imkanlardan bir tanesi folklor ekiplerinin oluşması ile hobi ortamı yaratacak alanların var olmasıdır. Vatandaş tabi ki kendi yöresine ait oyunları oynamak, bilmek ve tanıtmak istiyor.

Borçka halkının sanata düşkün olduğu aşikar bir meseledir. Belediyenin düzenlediği etkinliklerden keyif alan Borçka halkı bu tür etkinliklerin hep yapılması taraftarı… Yaz aylarının gelmesi ile oluşan güzel ortamlarda yeşilliklerin içerisinde horon tepen vatandaş görürseniz şaşırmayın çünkü burası Artvin! Müziği ve akordeonu duyunca duramayız.

Ata Barı, Deli Horon, Ağır Bar, Hemşin Horonu, Arhavi canlısı, Borçka Horonu, Deli Kız, Cilveloy, Karabağ, Kobak, Koçari, Livane, Sarı Çiçek, Tavuk Barı, Teşi, Ondörtlü bu yörede bulunan Halk oyunlarındandır.

Artvin yöresinin meşhur Ata Barı hikayesini bilmeyenler vardır belki sevgili okuyucularım o yüzde kısa bir özet geçeceğim; 1936-37 yıllarında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Artvin oyun ekibini Balkan Festivali'ne çağırması üzerinden oyun ortaya çıktığı belirtilmiştir. O dönem pek çok oyunun oynandığı festival kapsamında, Artvin barı da Artvin halk grubu ile duyulmuş. Böylece o günden sonra Ata barı olarak kalmış ve Türkiye'nin dört bir tarafına ulaşmıştır. Atatürk'e ithafen ele alınmış ve Ata barı olarak kalmıştır. Özellikle Mustafa Kemal Atatürk'ün oyunu çok severek, grupla beraber bu oyunu oynaması ismini almasında önemli bir yer teşkil edildiği bugünlere kadar gelmiştir.

Sevgili okuyucularım, Karadeniz güzel Artvin yöresi güzel malum türküleri de güzel hal böyle olunca buranın halkıda kıpır kıpır. Sanat, müzik ve doğanın birleştiği güzel Artvin gelen turistlerin aklında da yer edinmeye devam ediyor. Bu yazımı okurken Ata Barı müziğini açıp dinlemenizi tavsiye ederim şayet ben yazarken yerimde zor durdum oynamamak için o yüzden sevgi, sanat ve müziğin yaşandığı güzel günlerin gelmesi dileği ile hep birlikte bunu söylüyoruz ;

Bahçası var, bağı var
Ayvası var, narı var
Bahçası var, bağı var
Ayvası var, narı var

Atamızdan yadigâr
Bizde atabarı var
Atamızdan yadigâr oy
Bizde atabarı var