Artvin de yaşayan vatandaşların çoğu aradıkları ürünü bulamadıkları için veya fiyat pahalılığından dolayı alışverişlerini farklı illerden yapıyorlar. Genellikle zincir marketler veya mağazalardan ürün alınıyor. Hatta sosyal medyanın bu kadar aktif olması ile internet alışverişleri çok revaçta. Gelen indirim haberleri insanları cezbetmiyor değil tabi fakat yaşadığımız bölgedeki küçük esnafları unutmamak gerek. Borçka ilçesini baz aldığımız zaman adım başı bir zincir market. Bu marketlerin fazlalığına kimse dur demiyor…

Bölgemizde esnaflık yapan vatandaşlarımızın ekonomik şartlardan dolayı zorlandıkları ve alım gücünün düştüğü çok bariz ortada. Zincir marketler küçük bir ilçede bu kadar fazla olursa küçük esnaflar ne kazanacak? Geçimini nasıl sağlayacak? Yerel esnaf nasıl kalkınabilir? İnanın bu sorunları bölgemizdeki esnaflar her gün düşünüyor.

Yerel esnafa sahip çıkmak, evet bu kadar basit bir cümle ama bir o kadar zor icraata dökülen bir olay. Bölgede yaşayan vatandaşların esnaflara sahip çıkması gerekiyor yoksa küçük esnafların durumu çok vahim. Giyim üzerinden tutun gıda ürünlerine kadar esnaflık yapan birçok vatandaş var ama maalesef zincir marketlerde gıda ürünlerinin dışında farklı ürünleri de satışa koymak gibi bir durum söz konusu. Zincir marketlerde nevresim, yorgan, yastık satarsan uzun yıllardır yorgancılık zanaatı ile ilgilenen esnaf ne yapsın? Dediğim gibi yapılan indirimler de insanları cezbediyor fakat el emeği ile bu mesleği yapan esnaflar bir kazanç yakalayamıyor. Küçük ilçelerde düzeltilmesi gereken olayların en başına zincir marketlerin çokluğunu sorgulamak gerekir, bu kadarına gerçekten gerek var mı? Tamamen zincir marketlerle Borçka dolacaksa küçük esnaflar kilitlesin kapısını çıksın o zaman “ bizden bu kadar” diye. Gidişat maalesef onu gösteriyor.

Sevgili okuyucularım, istekler talepler farklıdır. İhtiyaçlar kişiden kişiye göre değişir ama farklı illere gitmek yerine kendi esnafınıza destek çıkmak onlarında kalkınmasını sağlar. Yerel esnafı vatandaşlar düşünmezse başka kimse de düşünmez. Yerel esnaf bu ekonomiye karşı yine vatandaşın isteğini geri çevirmiyor. Veresiye defteri halen daha mevcut, kendi insanını kırmak istemeyen “ sıkıntı değil kardeşim ne zaman olursa o zaman ödersin” diyen bir zincir marketi yok, olmaz da zaten. O yüzden yerel esnafa sahip çıkalım, görmezden gelmeyelim.